Leiden krijgt Singelpromenade van vier miljoen

Beeld van de promenade.

Beeld van de promenade.© afbeelding gemeente leiden

Loman Leefmans
Leiden

Direct langs het water van de Rijnsburgersingel en Maresingel in Leiden wordt een zogeheten singelpromenade aangelegd.

Dat wordt een breed voetpad aan de ’buitenkant’ van de singels. De gemeente heeft daar vier miljoen euro voor uitgetrokken.

Ook het wegdek van zowel Rijnsburger- als Maresingel wordt opgeknapt en versmald, waarna de maximum snelheid op beide kronkelwegen wordt teruggebracht van vijftig naar dertig kilometer per uur.

Dat laatste is volgens de gemeente goed voor de verkeersveiligheid en moet ertoe leiden dat minder automobilisten over beide singels gaan rijden.

De wandelpromenade kijkt, óver het water, onder meer uit op molen De Valk en andere binnenstadsbouwwerken in de wijk Noordvest-Molenbuurt. Daarom worden er ook bankjes neergezet. Het project begint later dit jaar en moet in de loop van 2018 af zijn.

Zorgen

Twee jaar geleden werden de eerste schetsen voor het plan aan buurtbewoners voorgelegd.

Daarbij bleek dat een aanzienlijk aantal bewoners zich zorgen maakt over wateroverlast in de woningen bij hevige regen. Daarom is in het definitieve ontwerp ook extra afvoer van regenwater ingetekend.

Aanvankelijk was de gemeente Leiden van plan om de bestaande zebrapaden te schrappen, maar van dat voornemen is afgezien. Er komen oversteekplaatsen bij de Heen en Weerbrug, en op de routes van en naar Vrije School Mareland en Lucas van Leyden.

Op het gehele singeltraject tussen de Valkbrug en Oude Herengracht staan 128 bomen, dat worden er na oplevering vijftien meer. De bestaande groenstrook langs het water wordt beplant met een bollen- en kruidenmengsel.

’Zo ontstaat een nuttige biotoop voor insecten en vlinders.’ Dat staat in de begeleidende brief aan de gemeenteraad die officieel nog groen licht voor het promenadeproject moet geven.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.