Kratje bier beloning voor gestolen Leidsch Dagblad-bord

De blauwe tram was tijdens de Peurbakkentocht weer even terug in Leiden, compleet met reclameborden van toen. Die van het LD is daarna gestolen.

De blauwe tram was tijdens de Peurbakkentocht weer even terug in Leiden, compleet met reclameborden van toen. Die van het LD is daarna gestolen.© Foto Hielco Kuipers

Binnert Jan Glastra
Leiden

Vriendenclub De Stamgasten uit Leiden is ontzet. Van de veelgeprezen blauwe-trampeurbak waarmee zij vrijdag de eerste Aad van der Luit Wisseltrofee wonnen, is het reclamebord van het Leidsch Dagblad gestolen. Voor de terugkeer of gouden tip loven zij een kratje bier uit als beloning.

Zanger en gitarist Jeffrey Heidstra moet het dit weekend tijdens Woodstock op het water misschien doen met een gehavende peurbak. Iemand is er, zo lijkt het, langs gevaren en heeft het reclamebord met de tekst ’ Leidsch Dagblad, uw sleutel tot de Sleutelstad’ eraf gehaald.

Schande spreekt Claudia Vijlbrief van A+ Belettering ervan op Facebook. Zij maakte voor de tramreplica de reclameborden, zoals die ooit op de tram zaten die tussen 1881 en 1961 door Leiden reed.

© Foto Emile van Aelst

,,Het kan toch niet zo zijn dat iemand het gore lef en de gevoelloosheid heeft om het levenswerk van een gezellige groep te vernietigen, puur doordat deze persoon enkel aan zichzelf heeft gedacht of dit voor 'de grap' te doen?’’, schrijft zij op haar facebookpagina.

Spijtoptanten

Het is gebeurd in de nacht van zaterdag op zondag, zegt Ruud Poeliejoe van De Stamgasten.

De peurbak ligt voor zijn huis aan de Haarlemmerweg. Spijtoptanten -of een ieder die aan het bord kan komen- wordt verzocht het tweeënhalve meter lange reclamebord af te geven bij nummer 42 of terug te leggen op de peurbak.

Het is nog onduidelijk of het wordt vervangen als niemand zich meldt. Het Leidsch Dagblad heeft aangeboden daaraan bij te dragen, maar kosten zijn niet de enige overweging.

,,Tijdens Woodstock op het water kom je aardig wat bruggen tegen en je hebt wel een mannetje of zeven nodig om de boel te laten zakken. Dus we dachten dat we misschien wel met een halve tram zouden kunnen varen’’, zegt Poeliejoe. ,,Dan halen we de hele bovenbouw eraf.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.