Geen straf, wel behandeling voor Leidenaar Mike K.

© Toon van der Poel

Annet van Aarsen
Leiden

Leidenaar Mike K. is ontslagen van alle rechtsvervolging, voor het feit dat hij donderdag 14 januari in de Leidse Haarlemmerstraat ’zomaar’ een onbekende man met een mes aanviel.

Wel legt de rechtbank hem verplichte behandeling op: de Leidenaar wordt een jaar verplicht opgenomen en behandeld in een psychiatrisch ziekenhuis.

Bij de behandeling van de rechtszaak bleek dat K. op 14 januari een psychose en daardoor op dat moment volledig ontoerekeningsvatbaar was.

K. zei een paar weken geleden tegen de rechters dat hij verschrikkelijk veel spijt heeft van het bloedbad dat hij veroorzaakte. ,,Het had nooit mogen gebeuren." Maar heel veel kan hij zich niet herinneren van de steekpartij. ,,Ik denk nu dat hij me misschien op het verkeerde moment heeft aangekeken.''

Inmiddels gaat het een stuk beter met de Leidenaar. Hij beseft dat hij medicijnen nodig heeft om de psychoses de baas te blijven. Volgens de deskundigen is de kans op herhaling - zoals het nu gaat - klein. Maar een maatregel, waarbij K. een jaar wordt opgenomen, is wel zinvol.

De officier van justitie ging eerder mee in het advies van het Pieter Baan Centrum dat K. niet naar de gevangenis moet voor poging tot doodslag. De rechtbank is het daar mee eens.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.