Wassenaar stelt lijst samen met de namen van alle Wassenaarse oorlogsslachtoffers

Marieta Kroft
Wassenaar

De gemeente Wassenaar maakt een lijst met daarop de namen van alle Wassenaarse oorlogsslachtoffers. Het maakt niet uit of ze uit Wassenaar komen en elders zijn omgekomen, of dat ze van elders komen en in Wassenaar zijn overleden of op het strand zijn aangespoeld. Aanleiding voor dit initiatief is de 70ste herdenking van het eind van de Tweede Wereldoorlog.

Tot nu toe zijn 430 namen bekend van burgerslachtoffers en militairen. Deze lijst is samengesteld op basis van onderzoek door de Wassenaarder Cees Neisingh, deskundige op het gebied van oorlogsgeschiedenis. Hij is mede-auteur van het boek 'Wassenaar in de Tweede Wereldoorlog' en oud-secretaris van de Oorlogsgravenstichting.

De gemeente wil dat mensen die de oorlog hebben meegemaakt of nabestaanden de kans krijgen aanvullingen op het overzicht te doen of verbeteringen door te geven. De lijst is tot en met donderdag 28 april in te zien op www.wassenaar.nl/oorlogsslachtoffers en in de bibliotheek.

Op verzoek kunnen belangstellenden via telefoonnummer 14070 de lijst toegezonden krijgen. Op 4 mei wordt de lijst zo volledig mogelijk gepubliceerd op de gemeentelijke website. Het verzamelen van de namen van oorlogsslachtoffers was een verzoek van oud-raadslid Margaret baronesse de Vos van Steenwijk.

Tot nu toe kende Wassenaar geen lijst. Op het monument aan de Schouwweg, waar elk jaar de Dodenherdenking plaatsvindt, staan 33 bekende en 27 onbekende slachtoffers aangegeven.

Onderzoek wees uit dat het hier om de mensen gaat die begraven lagen op de voormalige oorlogsbegraafplaats Het Lange Duin.

Deze laatste rustplaats werd in 1982 opgeheven. Het is, aldus B en W, vooralsnog niet de bedoeling een nieuw monument op te richten of het oude aan te passen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.