Nieuwe directeur ESA wil basis op de maan

Wilfred Simons
Noordwijk

De nieuwe directeur Johann-Dietrich Wörner van de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA pleit voor de vestiging van een permanente basis op de achterkant van de maan. Zo*n maanbasis kan een goede uitvalsbasis voor latere missies naar Mars. Ook is een maanbasis volgens Wörner een goede plek om te oefenen voor een permanent verblijf op Mars.

Een derde reden voor een basis op de achterkant van de maan, is dat er vandaar goed onderzoek mogelijk is naar sterrenstelsels, straling en de vorm van het heelal. De radiostraling die mensen tegenwoordig vanaf de aarde uitzenden, kan de achterkant van de maan nooit bereiken. Dat maakt de achterkant volgens Wörner een goede locatie voor radiotelescopie.

Wörner, die nu nog directeur is van het Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt (DLR), volgt eind juni Jean-Jacques Dordain op. Hij moet voor ESA op zoek naar nieuwe prioriteiten als in 2020 een einde komt aan het International Space Station ISS.

Maanstad

Wörner, die zijn plannen onlangs ontvouwde tijdens een ruimtevaartsymposium in het Amerikaanse Colorado Springs, is niet de enige die een maanbasis bepleit. NASA, de Amerikaanse tegenhanger van ESA, werkt al jaren aan een 'maanstad' op de Zuidpool van de maan. Eén van de ideeën van NASA is om grondstoffen - vooral water - te winnen op de maan, voor een missie naar Mars. Water dat op de maan beschikbaar is, hoeft immers niet vanaf de aarde te worden aangevoerd. Volgens de laatste prognoses zou de Amerikaanse maanbasis er 'voor 2030' moeten zijn.

NASA werkt al langer aan bouwtechnieken die een maanbasis mogelijk moeten maken, maar ESA laat zich ook niet onbetuigd. Zo hebben technici van het Engelse architecten- en ingenieursbureau Foster + Partners in opdracht van ESA een iglo-achtig onderkomen bedacht waarvoor de bouwblokken geprint kunnen worden van maanstof. Die holle blokken moeten vooral bescherming bieden tegen micrometeorieten en ruimtestraling. De feitelijke leefruimte voor astronauten zou bestaan uit een membraan, dat onder de koepel opgeblazen kan worden.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.