Leythenrode in Italiaanse sferen

Aad Rietveld
Leiderdorp

Een valkje landt op het kale hoofd van een oude bewoner van Leythenrode. ’Hunters of the sky’ verzorgt een roofvogelshow in het Leiderdorpse verpleeghuis en niet alle vogels vliegen meteen naar de gehandschoende handen van hun baasjes. Maar de man kan erom lachen.

De ruim honderd bewoners van Leythenrode hebben hun jaarlijkse weekje vakantie, dit keer in Italiaanse sferen. Zodat de bewoners, van wie de meesten niet echt op vakantie kunnen, er toch een beetje ’uit’ zijn. Ze krijgen een ontbijtbuffet, zodat het net lijkt of ze in een hotel zitten, ze kunnen met een picknickmand naar park De Houtkamp, doen rolstoeldansen, dineren Italiaans, maken Venetiaanse maskers en worden getrakteerd op zang, films, voetmassages, avondwandelingen, een goochelaar én een roofvogelshow.

Zo’n vakantieweek, vertelt bewegingsagoog Vivian de Jong, kost personeel en vrijwilligers veel tijd aan voorbereiding. Behalve voor het organiseren van de evenementen, is er veel tijd nodig om geld te verdienen en sponsors te werven. ,,Over een maand zijn we al weer aan het brainstormen over volgend jaar.’’

Maaike Cattin doet aan alle onderdelen mee. ,,Ze moeten dit vaker doen’’, zegt de jonge vrouw in de rolstoel. Een weekje Griekenland zou ze leuk vinden. ,,Ja, dan gaan we borden op de grond gooien’’, haakt Vivian de Jong in.

Voor de vogelshow stroomt de piramidevormige ontspanningsruimte vol. Een oude man zwaait met twee handen naar de oehoe die hem wordt voorgehouden, een oude vrouw zit met een stralende lach te kijken. Halverwege de show dommelt ze weg. ,,Dat heb je met oude mensen’’, zegt een vrijwilligster.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.