Klok uit 1908 glimt weer als nieuw

Alieke Hoogenboom a.hoogenboom@hollandmediacombinatie.nl
Katwijk

De klok van het voormalige post- en telefoonkantoor aan de Groote Steeg in Katwijk aan den Rijn lag jarenlang in een depot te verstoffen. Enorm zonde, vonden de wijkraad en Oranjevereniging uit het dorp. Ze haalden de antieke klok op en lieten het restaureren. Nu glimt ’ie weer als nooit tevoren.

De bevestigingspunten zijn al in de gevel aangebracht. Volgende week zaterdag is het zover en wordt de klok bevestigd. Tot die tijd blijft het een groot geheim hoe die er uitziet. Poedercoaten, stralen, verzinken, hij is van top tot teen aangepakt. ,,De klok is weer stralend zwart’’, weet Cor de Mooij, bestuurslid van de wijkraad en Oranjevereniging.

Het idee voor de restauratie ontstond in 2007 toen De Roskam aan de Turfmarkt werd opgeknapt. ,,In het dorp is zoveel gesloopt en verdwenen. Het Weeshuis, het politiebureau. Die dingen worden gemist als ze er niet meer zijn’’, zegt Ruud van Rijn, bestuurslid van de Oranjevereniging. ,,Dat geldt ook voor de klok, die hoort hier gewoon.’’

Horloge

Het post- en telefoonkantoor op de hoek van de Groote Steeg en de Rijnstraat is in 1902 gebouwd. Zo’n zes jaar later wordt de klok aan de muur bevestigd. ,,Je moet je voorstellen dat vroeger niemand een mobiele telefoon had en niet iedereen droeg een horloge’’, zegt Van Rijn. ,,Een grote klok middenin het dorp was erg handig.’’

De klok hangt járen op die plek, maar in 1983 is die er zo slecht aan toe dat hij wordt verwijderd. Samen met de andere onderdelen verdwijnen ze in een doos in de schuur. Een jaar later koopt Job Aarents het pand en treft de voorwerpen aan. ,,Hij kwam toen al met het idee om de klok te restaureren, maar dat is door te weinig animo en geld helaas niet gelukt’’, zegt De Mooij. Aarents brengt de wijzerplaten naar het Katwijks Museum. Het uurwerk wordt door zijn broer gerestaureerd en opgeborgen.

Verstoffen

Hoewel de onderdelen al die tijd zorgvuldig zijn bewaard, heeft 33 jaar verstoffen zijn sporen nagelaten. ,,Toen we de klok ruim een jaar geleden ophaalden, schrokken we enorm’’, zegt De Mooij. ,,Hij verkeerde in slechte staat. De wijzers en glazen platen waren kapot. De gietijzeren ornamenten waren zwaar verroest, maar gelukkig niet stuk. De versieringen moesten met de hand worden gestraald, zo breekbaar was het.’’

De klok is in een modern jasje gestoken en draait nu op elektriciteit. De wijzers van het ’oude’ exemplaar werden namelijk aangestuurd door radertjes die steeds moesten worden opgewonden. Het oorspronkelijke uurwerk is wel te zien in de expositie ’Dit dorp ik weet nog hoe het was’ in De Roskam die speciaal wordt ingericht. ,,Een behoorlijke klus, maar het wordt erg gaaf’’, weet Van Rijn. De vereniging is voor de tentoonstelling naar het PTT-museum in Rotterdam geweest om informatie en spullen over de lokale en nationale geschiedenis van het postkantoor te verzamelen.

Vakgebied

Met hulp van een smid, klokkenmaker en lokale bedrijven is de klok weer als nieuw en klaar om opgehangen te worden. Ook de vrijwilligers van de Oranjevereniging hebben enorm veel tijd in het project gestoken. ,,We hebben veel vrijwilligers van wie het eigen vakgebied goed van pas kwam’’, legt De Mooij uit. ,,Het koper konden we bijvoorbeeld zelf bewerken en bouten, moeren en het glas voor de wijzerplaten zijn gratis of voor de kostprijs door bevriende bedrijven aangeleverd.’’ Zelfs de klok van tachtig kilo wordt door een bestuurslid die bij een bouwbedrijf werkt vanaf een hijskraan opgehangen.

,,De klok kan zo weer honderd jaar mee’’, zegt De Mooij. Dat is Van Rijn met hem eens. ,,Dit zijn de dingen die het dorp een stukje mooier maken.’’

De expositie is geopend op maandag 2 en dinsdag 3 mei van 19.00 tot 22.00 uur en vrijdag 6 mei van 14.00 tot 18.00 uur. De terugplaatsing is op zaterdag 30 april om 15.30 uur. Burgemeester Jos Wienen en twee kleindochters van architect H.J. Jesse (postkantoor) en gemeentelijk klokkenmaker H.J. Verlint onthullen de klok. Daarna wordt de expositie geopend.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.