Opgravingen Aalmarkt: ’onvoorstelbaar veel informatie’

Wilfred Simons
Leiden

Het archeologisch onderzoek in het Aalmarktgebied in Leiden heeft afgelopen zomer ’een onvoorstelbare hoeveelheid informatie, documentatie, foto’s en vondsten’ opgeleverd. Dit schrijven stadsarcheoloog Chrystel Brandenburg en bouwhistoricus Edwin Orsel van Erfgoed Leiden in de Editie 2015 van de gisteren verschenen Archeologische Kroniek van Zuid-Holland.

De sloop en nieuwbouw in het Aalmarktgebied hebben plaats in het alleroudste stukje Leiden, toen Leiden nog een dijkdorp was aan de Oude Rijn. Dit deel van de Breestraat werd bebouwd in de tweede helft van de 13de eeuw. Behalve het stadhuis verrees op dit hoogste punt van de Breestraat destijds het Sint Catharinagasthuis, ’een instelling voor de opvang van doortrekkende lieden’. In het opgravingsgebied werden ’in flinke aantallen’ water- en beerputten gevonden en vlechtwerken wanden, die waarschijnlijk tot de oeverbeschoeiing hebben behoord.

Bijzonder was de vondst van ’allerlei verborgen decoratieve elementen’ op de gevel van het pand Mandenmakersteeg 7, schrijven Brandenburg en Van Orsel. Vooral een bakstenen cirkel met een achtpuntige ster in de gevel stelt de onderzoekers voor een raadsel. Nergens anders is iets vergelijkbaars in Leiden gevonden. De geveldelen zijn opgeslagen in het Depot Historische Bouwfragmenten van Erfgoed Leiden. Het is de bedoeling dat ze worden hergebruikt of herplaatst.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.