Titel Tempo binnen handbereik na ’draak’ tegen Trigon

Michel van Gent sportredactie@leidschdagblad.nl
Leiden

Tempo liet de vonken niet bepaald in het rond spatten in de streekderby tegen Sporting Trigon. De titelkandidaat uit Alphen aan den Rijn speelde volgens coach Jessica Zeevaart zelfs ’een draak van een wedstrijd’, maar won toch gewoon voor de tiende keer op rij: 12-15. Dat betekent dat er zaterdag thuis wel vuurwerk kan worden afgestoken, want bij winst tegen nummer twee BEP is het kampioenschap binnen.

Tempo en Sporting Trigon deelden twee onderscheidingen in de overgangsklasse C. De achttallen maakten de meeste treffers (267 en 234) en lieten ook de minste door (163 en 182). Dat betekende dat hun tweede treffen een doelpuntenfestijn kon worden of een duel waarin de defensies overheersten. Het werd jammer genoeg voor de vele toeschouwers in de Vijf Meihal de tweede variant.

Nooit op stoom

De aanvallen van de streekrivalen kwamen nooit op stoom en maakten veelzeggend genoeg elk slechts één goal uit een vrije bal, terwijl die toch grif werden uitgedeeld. ,,Wij spelen de laatste jaren zo vaak tegen elkaar, we kennen elkaar door en door. Daardoor schakelden we elkaars gevaarlijke punten allebei goed uit’’, gaf coach Maarten van Vliet van Trigon als verklaring. Zijn ploeg haalde vorig zaalseizoen nog drie punten tegen de tegenstander uit Alphen, maar ditmaal bleef de teller op nul staan. De Leidenaars poetsten een 2-6 achterstand nog helemaal weg (7-7), maar zouden na 7-8 (rust) nooit meer terug op gelijke hoogte komen.

Tempo bracht al na 22 minuten Martin Steenbeek in het veld voor Lars Ottevanger, maar dat had volgens Zeevaart niets met het matige aanvalsspel te maken. ,,Lars was gevallen en hij kreeg last van zijn heup. Martin viel heel goed in. Hij heeft hard gewerkt. Dat was nodig vandaag en dat doet hij dan ook gewoon, klasse.” Ook over haar tweede wissel, Jet van Duin voor Marjolein Vonk, had Zeevaart niets te klagen. De routinier maakte met haar tweede schot 9-13 en dat was met negen minuten op de klok de genadeklap.

Erbamelijk

Sporting Trigon miste de scherpte om terug te komen. ,,We hadden een erbarmelijk schotpercentrage. Normaal maken onze vrouwen flink wat goals, maar dat zat er vandaag niet in’’, treurde Van Vliet. Hij haalde Henk van der Gugten zelfs vroegtijdig naar de kant, omdat de aanvoerder door een griepaanval veel kracht en scherpte was kwijtgeraakt. Ook zijn vervanger onderscheidde zich, want Niek Duitscher nam de laatste goal voor zijn rekening: 12-15.

,,Het was een draak van een wedstrijd, maar dat zat er aan te komen’’, oordeelde Zeevaart. ,,Wij hebben negen keer gemakkelijk gewonnen en dan komt er wat gemakzucht in het spel. Ik had vooraf een lastige wedstrijd verwacht, want Trigon wil altijd graag van ons winnen. We hebben ze goed uitgeschakeld. Nu kunnen we mooi voor eigen publiek het kampioenschap binnenhalen.”

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.