Binse Truckrun Katwijk roept emoties op

Binse Truckrun Katwijk roept emoties op
Zo vaak mogelijk op de toeter van een truck drukken, dat maakt de Binse truckrun voor de deelnemers zo leuk.
© Foto Hielco Kuipers
Katwijk

Een uitstapje met een lach en een traan voor zowel mensen met een beperking als chauffeurs. Zo beschrijft Jaap van Duijn, bestuurslid van de Oranjevereniging Katwijk aan den Rijn, de zogenaamde Binse truckrun. Honderd vrachtwagens reden afgelopen zaterdag luid toeterend door de Duin- en Bollenstreek.

Het evenement is een jaarlijks terugkerend onderdeel van de feestweek van de Oranjevereniging Katwijk aan den Rijn. Mensen met een verstandelijke beperking krijgen de kans om met een truck of touringcar mee te rijden en onderweg de chauffeur zo vaak mogelijk op de toeter te laten drukken.

De start en finish van de tour was dit jaar op het parkeerterrein van Estec in Noordwijk. Al uren voor de tocht begint, ziet het terrein oranje van de gratis petjes die ter ere van het twintigjarig jubileum van de Truckrun zijn uitgedeeld. Deelneemster Sonja Kettenis uit Leiden heeft er al veel zin in. „Niks is zo leuk als eens lekker herrie maken”, zegt ze stralend.

Ontroering

In totaal reden er dit jaar 207 mensen met een verstandelijke beperking mee met de tocht. „Helaas kan daardoor niet iedereen meerijden met een wagen. Gelukkig rijden er ook drie bussen mee, waardoor toch iedereen een plekje heeft”, aldus Van Duijn. De dag is volgens hem niet alleen bijzonder voor de deelnemers, maar ook voor de truckers. „Het roept veel emoties op. Blijdschap, omdat je iemand er zo blij mee kan maken, maar ook ontroering. Chauffeurs doen vaak van alles om het hun inzittenden zo leuk mogelijk te maken. Ze nemen leuke spulletjes mee van het bedrijf waarvoor ze werken, geven de deelnemers snoepjes of installeren zelfs een klein toetertje op de bijrijdersstoel.”

Arjan van Amsterdam uit Sassenheim, die voor het derde jaar meerijdt met zijn vuilniswagen, beaamt dat. „Het contact met de mensen is erg leuk. Een vrouw die ik vorig jaar aan boord had, kwam net naar mij toe om te vertellen over haar hamstertje. Zo zie je maar dat de Truckrun voor hun echt onvergetelijk is.” De twee dames die dit jaar met hem meerijden staan naast hem en kunnen bijna niet wachten om in te stappen. „Een van hen doet al voor de negentiende keer mee.”

Een eindje verderop wordt een man in een rolstoel op ingenieuze wijze in een truck gehesen. Twee vrijwilligers rollen de stoel behendig op een vorkheftruck met een metalen plateau aan de voorkant. Langzaam beweegt de plaat zich vervolgens om hoog, waarna de mannen de deelnemer in de vrachtwagen tillen. „Iedereen wil natuurlijk mee in een vrachtauto, dus willen we dat ook voor zoveel mogelijk mensen mogelijk maken”, aldus Van Duijn.

Kettenis heeft een plekje gevonden in een touringcar. „Voor mij is dit de vijfde Truckrun. Ik vind het altijd leuk om te zien dat andere auto’s voor je in de file staan. Bovendien heb je altijd lol met de chauffeurs.” Tevreden wuift ze naar het juichende publiek aan de kant van de weg. „Hier kijk ik al een tijd naar uit. Vandaag voel ik me echt speciaal.”

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek