Dorpshuizen Hazerswoude en Koudekerk aan den Rijn tobben met oplopende tekorten

Erna Straatsma
Hazerswoude/Koudekerk

Vrijwilligers die heel veel uren werk verrichten en met het nodige kunst- en vliegwerk de losse eindjes aan elkaar knopen. Dat is de gang van zaken in de dorpshuizen in Hazerswoude en Koudekerk aan den Rijn. „We doen ons best de tent draaiende te houden, maar het is niet makkelijk.”

Piet Baxmeijer (69), beheerder van De Juffrouw in Hazerswoude-Dorp en vicevoorzitter van de stichting Gemeenschapsvoorzieningen Hazerswoude-Dorp, is elke dag wel even in het dorpshuis. „Dit werk kost verschrikkelijk veel tijd voor een vrijwilliger als ik. Ik ben bijna zeventig, maar ik zit hier elke dag om iets te regelen. Dat onderschat de gemeente een beetje.”

Hij reageert op het onderzoek dat de gemeente Alphen aan den Rijn dinsdag publiceerde: vrijwel alle buurt- en dorpshuizen hebben grote moeite het hoofd boven water te houden. Wethouder Kees van Velzen gaat de kwestie nader onderzoeken en kijken wat mogelijke oplossingen zijn.

De Juffrouw sloot 2015 af met een tekort van zo’n 40.000 euro. De inkomsten bedroegen dat jaar 249.000 euro, de lasten 287.000 euro. „Gelukkig hebben we een redelijke cash-flow”, zegt Baxmeier, die er trots op is dat De Juffrouw zonder subsidie draait. „Maar we zijn genoodzaakt al het onderhoud in hele kleine stukjes te doen. De raampartij aan de zuidkant van het gebouw bijvoorbeeld, die hebben we in drie delen opgesplitst. Met behulp van zzp’ers knappen we ze één voor één op. We zitten hier in een gemeentelijk monument met achterstallig onderhoud, een oud schoolgebouw, dat kost veel geld.”

Dit jaar heeft De Juffrouw een paar grote opzeggers, waardoor de exploitatie verder onder druk komt te staan. „De openbare bibliotheek heeft de huur per 31 december opgezegd en jongerencentrum Stek ook.” Het komt neer op een daling van huurinkomsten van 40.000 euro. „Gelukkig gaat de openbare bibliotheek niet helemaal weg. Ze willen een nieuw huurcontract voor de helft van de ruimte die ze nu gebruiken: twee van de vier lokalen op de eerste verdieping.” Stek mag niet weg, zegt Baxmeier: „Ze hebben een vijfjarig huurcontract, dat 1 januari 2019 afloopt. Maar goed, het bestuur zal wel willen onderhandelen over een lagere huur. Dat kost ook geld.”

Vorig jaar verloor De Juffrouw Junis Kinderopvang als klant. Peuterspeelzaal Pippeloentje vertrok naar een andere locatie. „Dat kostte zo’n 13.000 euro op jaarbasis.” Fotografiestudio Lavinia huurt de ruimte nu. „Dat vond de gemeente dan weer niet goed”, verzucht Baxmeier. „Want het is geen sociaal-culturele huurder. Maar goed, na lang zoeken in onze papieren heb ik iets gevonden waarin staat dat we de ruimte aan ’alles’ mogen verhuren als de exploitatie van het dorpshuis op het spel staat.”

De Ridderhof (Koudekerk aan den Rijn), Pleyn ’68 (buurtschap Groenendijk), jongerencentrum Het Stek (Hazerswoude-Dorp) en Het Anker (Hazerswoude-Rijndijk) zitten in hetzelfde schuitje. Al deze centra belandden vorig jaar, door uiteenlopende oorzaken, in de min.

Het Anker tobt met een jaarhuur van 20.000 euro aan de gemeente. „We hebben niet zo veel omzet dat we dat bedrag kunnen ophoesten”, zegt Gejus van Diggele, voorzitter van de stichting Het Nieuwe Anker. Het stichtingsbestuur trad in 2010 aan om Het Anker uit het slop te trekken. „De toenmalige gemeente Rijnwoude was hartstikke enthousiast. Een jaar later kwamen ze met een enorme huurprijs per jaar. Dat voelde als een soort straf. Die hoge huurprijs is sindsdien een groot blok aan ons been.”

Om de inkomsten te verhogen doet Het Anker ook aan commerciële zaalverhuur. „Door feesten en partijen binnen te halen, zijn de inkomsten zijn aanzienlijk verbeterd’’, zegt Van Diggele. ,,Maar we zijn er nog steeds niet in geslaagd de verliezen om te zetten in een positief resultaat.” De Anker kampt daarnaast met een verouderd gebouw dat aanpassing behoeft, maar het geld daarvoor ontbreekt.

Vorig jaar had Het Anker 121.000 euro aan inkomsten en 164.000 euro aan uitgaven. De stichting ontving 28.000 euro aan subsidie en sloot het jaar met een tekort van ruim 42.000 euro.

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.