Andere koers voor Gezinscentrum Slaaghwijk in Leiden

Het Valkenpad in de Slaaghwijk, waaraan het Gezinscentrum grenst. Archieffoto Hielco Kuipers

Janneke Dijke
Leiden

Het Gezinscentrum Slaaghwijk in de Merenwijk houdt in de huidige vorm op te bestaan. Het bestuur heeft een verschil van mening met de gemeente Leiden over de manier van werken en stapt daarom per 1 oktober op. De gemeente wil een doorstart, maar dan wel op een andere manier.

Het Gezinscentrum richt zich voornamelijk op allochtone vrouwen die niet of nauwelijks buiten komen en daarin vaak door hun man beperkt worden. Naar het Gezinscentrum mogen zij wel, omdat daar uitsluitend vrouwen komen. In het pand aan het Valkenpad wordt koffie gedronken en naailessen gegeven, maar zijn ook voorlichtingsbijeenkomsten over gezondheid of opvoeding, onder andere verzorgd door de GGD of het LUMC.

De gemeente vindt dat het bestuur de vrouwen veel actiever moet stimuleren om vrijwilligerswerk of betaald werk te gaan doen. ,,Deze vrouwen hebben veel meer potentie’’, stelt wethouder Roos van Gelderen. ,,Als ze eenmaal bij het Gezinscentrum binnen komen, is er meer mogelijk dan koffie schenken. Er zijn ook vrouwen bij die hoogopgeleid zijn. Je wilt dat ze doorgroeien.’’ Ze verwijst daarbij naar het Vrouwkindcentrum aan de Langegracht.

Volgens het bestuur van het Gezinscentrum gaat die vergelijking niet op. ,,De gemeente overschat de doelgroep’’, stelt bestuurslid Selda Yokus. Haar collega Sonja van Uden: ,,Mensen maken hier babystapjes. Als ze na verloop van tijd vrijwilligerswerk op school gaan doen, is dat al heel wat.’’ Het bestuur wil wel proberen om bezoekers actiever te maken, met behulp van de methode van de stichting Piëzo uit Zoetermeer. ,,Zij zeggen dat wij al bijna op hun manier werken. We moeten alleen meer ontwikkelingsgegevens vastleggen per bezoeker. En daar hebben we geld voor nodig.’’

Daar komt het tweede conflict om de hoek kijken: dat over de financiering. Het Gezinscentrum gaat in twee jaar tijd van 96.000 naar 27.000 euro subsidie per jaar en krijgt dat niet voor elkaar. Per 1 oktober is het geld voor dit jaar op. De nieuwe werkwijze helpt niet om te bezuinigen, zeggen de bestuursleden. Van Gelderen denkt van wel. ,,Stel, je wordt een leer-werkbedrijf, dan kun je ook geld verdienen. Wij zien mogelijkheden om met minder geld de mogelijkheden van de vrouwen te vergroten.’’ De gemeente zoekt nu naar een nieuw bestuur.

De wijkagent en de GGD zouden het betreuren als het Gezinscentrum verdwijnt. Voor de GGD is het een belangrijke plek om voorlichting te geven in de Merenwijk, meldt een woordvoerster.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.