Oranje-internationals hopen op 'Leidse sfeer' in Vijf Meihal

Worthy de Jong in augustus 2014 tijdens de legendarische wedstrijd in Leiden tegen Montenegro. Foto Hielco Kuipers

Hielke Biemond
Leiden

Werd het EK maar gehouden in de Vijf Meihal, sprak Mohamed Kherrazi vorige week. Een gekscherende opmerking met een serieuze ondertoon: de wortels van dit Nederlands basketbalteam liggen in Leiden.

Niet alleen de internationals die onder contract staan bij Zorg en Zekerheid Leiden koesteren warme gevoelens voor ‘De Schuur’, zoals de verouderde accommodatie liefkozend wordt genoemd. De Vijf Meihal is voor het hele team gaan aanvoelen als de thuishaven.

Vanavond oefent Oranje er in de aanloop naar het EK tegen Groot-Brittannië, zondag tegen Portugal. ,,Er is iets gegroeid tussen Leiden en het Nederlands team’’, merkt bondscoach Toon van Helfteren. ,,Zeker voor de jongens die voor het derde jaar op rij deel uitmaken van mijn programma.’’

Dubbele gevoelens

Voor hemzelf ligt dat tegenwoordig anders, al zal Van Helfteren nooit openlijk uitspreken dat hij dubbele gevoelens heeft bij de hal waar hij zijn grootste successen als clubcoach vierde. Sinds zijn gedwongen vertrek bij ZZ Leiden, ruim een jaar geleden, heeft hij in competitieverband geen voet meer over de drempel van de Vijf Meihal gezet.

De fout die het bestuur in zijn ogen heeft gemaakt, is moeilijk te verkroppen voor de nog altijd clubloze Van Helfteren. Om de verrichtingen van de internationals van zijn oude club te volgen, zijn taak als bondscoach, reisde hij af naar Groningen, Den Bosch en Zwolle, of werd thuis in Delft een livestream opgezocht.

Oranje blijkt ook hier een bindmiddel. Alsof er nooit iets is gebeurd, is Van Helfteren al de gehele zomer in de Vijf Meihal te vinden. Het vertrouwde beeld is in ere hersteld. De Nederlands recordinternational zal nooit nalaten om zijn dankbaarheid uit te spreken over de medewerking die ZZ Leiden verleent aan het nationale team. Niet alleen nu het weer aanzien heeft gekregen, maar juist ook toen het verstoten door de nationale bond ten dode was opgeschreven.

Emotionele band

Die steun in donkere dagen heeft voor een emotionele band gezorgd. Die is door het onverwachte succes alleen maar versterkt. Voor altijd blijft de Vijf Meihal de plek waar Oranje zich in augustus 2014 in een legendarische wedstrijd tegen Montenegro voor het eerst sinds een kwart eeuw voor het EK kwalificeerde.

Daarmee verdween de terughoudendheid: Leiden is niet meer één van de speelsteden, het is dé speelstad. Sindsdien hangen er permanente Oranje-banieren, om de bijzondere band ook tijdens competitiewedstrijden zichtbaar te maken.

Nu er dankzij de inzet van oud-internationals een organisatie is opgetuigd rondom het nationale team, werd overwogen om deze zomer de topsporthal in Almere als vaste trainingslocatie te gebruiken. Niemand kon het over z’n hart verkrijgen om Leiden te verlaten.

Fortuin

Leaseauto’s van de eredivisieclub gebruiken is niet meer nodig, doordat er budget is om de internationals van een Oranje-bolide te voorzien. Maar van de beschikbaar gestelde appartementen en andere faciliteiten wordt nog altijd dankbaar gebruik gemaakt. Het zou een fortuin kosten om dat allemaal zelf te regelen. En geld is er nu ook weer niet in overvloed.

Zo gedenkwaardig als tegen Montenegro wordt het niet, maar alle internationals kijken uit naar de twee oefenduels in de Vijf Meihal. ,,Ik hoop dat er weer een echte Leidse sfeer hangt’’, zegt Thomas Koenis, vanaf komend seizoen speler van ZZ Leiden. ,,Een gekkenhuis dus.’’

Het Nederlands team hoopt op de lievelingsvloer aan te tonen dat het de Vijf Meihal is ontgroeid.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.