Remise in Rijnsburg blijft een ’kansrijk’ koopgebied

Alieke Hoogenboom a.hoogenboom@hollandmediacombinatie.nl
Rijnsburg

De winkelstrip aan de Oegstgeesterweg in Rijnsburg - ook wel koopcentrum De Remise - blijft in de regionale retailvisie als ’kansrijk gebied’ aangevinkt. Het Katwijkse college van burgemeester en wethouders gaat niet in op het verzoek van winkeliersvereniging In de Hoftuin die vindt dat de focus moet liggen op één winkelgebied.

Voorzitter Cees Verburg, tevens zelfstandig ondernemer van de Albert Heijn supermarkt, zei eerder in deze krant dat twee concurrerende winkelcentra op zo’n 350 meter afstand van elkaar negatieve gevolgen heeft voor de detailhandel, namelijk versplintering en verpaupering.

In een brief aan de winkeliersvereniging reageert B en W dat er in Rijnsburg wél plek is voor twee winkelcentra. Zowel In de Hoftuin als de Oegstgeesterweg scoren volgens onderzoeksbureau RMC - die de levensvatbaarheid van de winkelgebieden onderzocht - goed op de onderdelen ’toekomstbestendigheid’ en ’concurrentie’. Daarnaast is de omvang van In de Hoftuin niet zo groot dat het heel Rijnsburg kan beslaan.

Verburg wil het liefst dat supermarkt Hoogvliet aan de Oegstgeesterweg naar In de Hoftuin verhuist, maar die supermarkteigenaar ziet dat niet zitten. Katwijk onderschrijft ’de noodzaak tot clustering’, maar constateert dat het niet haalbaar is in Rijnsburg. ’Andere supermarktorganisaties blijken niet geïnteresseerd dan wel zijn afgehaakt om zich te vestigen In de Hoftuin’.

Bas Bekooij van de gelijknamige slagerij verhuisde in 2014 van In de Hoftuin naar de Oegstgeesterweg. Hij ziet voordelen in twee winkelcentra. In een brief namens die winkeliersvereniging De Remise, reageert hij op het besluit: ’Ik draai een betere omzet en heb een goed toekomstperspectief. Ik heb begrepen dat mijn collega-slager in de Hoftuin er door mijn vertrek daar er ook beter van geworden is. Voor mij is dit het bewijs dat beide winkelcentra op een goede manier naast elkaar kunnen bestaan.’

Verder benadrukt B en W dat grootschalige uitbreiding niet aan de orde is, maar dat kleinschalige uitbreiding wel een optie is. Supermarkten tussen de 500 en 1000 vierkante meter krijgen het op termijn namelijk moeilijk, stelt RMC.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.