FNV dreigt met hardere acties in universitaire ziekenhuizen

Een FNV-demonstratie in het LUMC.© Hielco Kuipers

DEN HAAG

FNV dreigt met hardere acties bij universitaire ziekenhuizen als werkgevers niet tegemoetkomen aan de (loon)eisen van de vakbond.

,,De stiptheidsacties zullen opgeschaald worden naar het draaien van zondagsdiensten op doordeweekse dagen. Maar we kunnen patiënten hier niet de dupe van laten worden”, zegt Elise Merlijn, bestuurder bij FNV Zorg & Welzijn.

Dinsdag voeren zorgmedewerkers van Amsterdam UMC en het Erasmus MC actie voor een betere nieuw cao. Eerder was het de beurt aan laboranten, artsen, verpleegkundigen en andere zorgmedewerkers van de academische ziekenhuizen in Leiden, Utrecht en maastricht. Ze eisen onder meer een 'fatsoenlijke' loonsverhoging en minder werkdruk.

Tot dusver bieden de stiptheidsacties geen soelaas. ,,Het laat werkgevers koud. Zorgmedewerkers zetten patiënten altijd op nummer één, ze zorgen dat patiënten geen last hebben van acties. Werkgevers maken hier ernstig misbruik van, dit is chantage'', aldus Merlijn. Volgens haar hebben werkgevers al sinds eind mei niets van zich laten horen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.