Oegstgeest klem bij verhuizing Mac

Oegstgeest klem bij verhuizing Mac
De McDonalds bij het transferium zit het werk voor de aanleg van de Rijnlandroute in de weg.
© Foto Taco van der Eb
Oegstgeest

De nieuwe McDonald’s aan de Rhijnhofweg krijgt geen aanlegsteiger langs de Oude Rijn. Toch kan die steiger mogelijk tot vertraging leiden bij de aanleg van de Rijnlandroute.

De Oegstgeester Mac wordt de vervanger van het hamburgerrestaurant bij het Transferium naast de A44, zo’n 300 meter verderop net over de grens met Leiden. Deze vestiging moet weg in verband met de aanleg van de Rijnlandroute. Daarbij begint de tijd onderhand behoorlijk te dringen. Daarom moet zo snel mogelijk worden begonnen met de bouw van de nieuwe Mac.

Aanvankelijk hadden de hamburgerbakkers het idee om bij het restaurant een aanlegsteiger te plaatsen, zodat waterrecreanten even af konden meren voor een portie fast food. Maar toen dat plan ter inzage werd gelegd, klom een aantal buren aan de andere kant van het water in de pen. Een McDonald’s aan de overkant van het water vinden ze nog wel te pruimen, maar de aanlegsteiger gaat hun echt te ver.

Om te voorkomen dat de bezwaren uit zouden lopen in eindeloze procedures, gingen de partijen met elkaar in gesprek. Uitkomst was dat de steiger er toch maar niet komt, en dat de gemeente de nodige garanties inbouwt om te voorkomen dat de aanlegvoorziening in de toekomst alsnog kan worden aangelegd. Eind goed, al goed, zo leek het.

Maar toen stuitte de gemeente op een juridisch probleem. Als de gemeente nu het plan vast zou stellen met daarbij een aangepaste tekening (zonder steiger) dan zou er weleens iemand met succes de procedure aan kunnen vechten bij de rechter. Immers: de tekening zonder steiger heeft nooit ter inzage gelegen.

Uiteindelijk besloot de gemeente deze week om dan toch maar het plan vast te stellen met daarbij de oude tekening, met de aantekening dat de ingetekende steiger niet mag worden aangelegd. ,,In eerste instantie vond ik het ook raar, maar dit is juridisch de juiste procedure’’, aldus de kersverse wethouder Huri Sahin donderdagavond tegenover de gemeenteraad.

Juridisch mag het dan kloppen, de buren nemen er geen genoegen mee. Eén van hen wees de raadsleden er voorafgaand aan de vergadering in een brief op dat hij onder deze omstandigheden zijn bezwaren niet intrekt.

Voor raadslid Eelke van den Ouweelen van de eenmansfractie Lokaal was dat aanleiding om (als enige) tegen het plan te stemmen. ,,Ik ga ervan uit dat dit ernstige vertraging oplevert die gevolgen heeft voor de verplaatsing van de McDonald’s en de aanleg van de Rijnlandroute’’, waarschuwde hij.

Of de geschrapte steiger daadwerkelijk een obstakel gaat vormen voor de aanleg van de weg zal nog moeten blijken. De aanbesteding van de bouw van de nieuwe Mac staat voor volgende maand in de planning.

Meer nieuws uit Leiden