Katholiek en protestants basisonderwijs Leiden fuseert

Basisschool Joppensz, een van de protestants-christelijke basisscholen in Leiden.© Hielco Kuipers

Janneke Dijke
Leiden

De katholieke en protestantse basisscholen in Leiden vallen in de tweede helft van 2016 onder een bestuur. De twee besturen werken al samen en delen een kantoor aan de Mariënpoelstraat.

Katholieke en protestantse middelbare scholen fuseerden in Leiden al eerder. In 2012 verenigden het protestantse Visser ’t Hooft Lyceum, het katholieke Bonaventuracollege en tien katholieke basisscholen in Leiden, Leiderdorp en Zoeterwoude zich in de Stichting Confessioneel Onderwijs Leiden (SCOL). De acht protestants-christelijke scholen in Leiden, verenigd in PCSL, deden toen niet mee.

Nu achten zij daar de tijd rijp voor. De besturen van SCOL en PCSL denken sterker te staan door samen verder te gaan. ,,Het aantal scholen en onderwijslocaties in de regio is te omvangrijk in verhouding tot het aantal leerlingen’’, schrijven zij in een verklaring. ,,Het kan in de toekomst noodzakelijk zijn om het onderwijsaanbod te herverdelen, met mede het doel de kwaliteit te versterken en het pc/rk-onderwijs optimaal te spreiden.’’ Op korte termijn sluiten er geen scholen, zegt woordvoerster Jacqueline Walstra. ,,Wat voor ontwikkelingen er in de toekomst zijn, weet je nooit. Samen kun je makkelijker fluctuaties opvangen. Je bent flexibeler met de inzet van personeel en huisvesting.’’

De besturen gaan verder onder de naam SCOL. SCOL voert geen fusiegesprekken met het protestantse basisonderwijs in Leiderdorp. In Zoeterwoude zijn geen protestantse basisscholen. ,,SCOL heeft niet de ambitie om groot te worden’’, verklaart Walstra. ,,Waar de samenwerking goed is, kunnen we fuseren. We zijn niet op zoek naar fusiepartners.’’ De fusie zal waarschijnlijk tussen 1 augustus en 1 januari vorm krijgen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.