Leidenaar heeft op tijd zijn kaart

Liza Janson
Leiden

De campagne van de gemeente voor het aanvragen van de parkeervergunningen lijkt tot nu toe goed te werken. Op 1 januari gaat het nieuwe parkeerbeleid in enkele wijken en volgens de gemeente zijn er al ruim 4900 bewonersvergunningen afgegeven.

Bewoners in het 'fase 1-gebied' (Transvaal,de Vreewijk, de Burgemeesters- en Professorenwijk, de Rijndijkbuurt en de Maredijkbuurt) moeten vanaf 1 januari een parkeervergunning hebben als ze de auto in hun eigen buurt willen parkeren. Deze vergunning kost vijftig euro per jaar.

Tot aan deze week zijn naast de ruim 4900 bewonersvergunningen, ook ruim 1300 bezoekersvergunningen en bijna 1000 overige vergunningen en ontheffingen verleend, zoals werknemersvergunningen.

Verwachting

De gemeente adviseerde eerder bewoners die in het 'fase 1-gebied' wonen om voor 10 november een parkeervergunning aan te vragen. Het stadsbestuur zou anders niet kunnen garanderen dat de benodigde vergunning op tijd, voor 1 januari 2016, in de bus zou liggen.

Het aantal afgegeven parkeervergunningen is naar de verwachting van de gemeente. De laatste paar aanvragen die nog binnenkomen worden dan ook snel verwerkt. Verwacht wordt dat dit er niet veel zullen zijn.

Probleem

Eerder was bij verschillende wijkverenigingen nog de angst dat niet iedereen op tijd een vergunning aan kon vragen. De grootste oorzaak lag in het feit dat de gemeente eerst had gecommuniceerd dat de vergunning alleen digitaal kon worden aangevraagd. Na overleg tussen gemeente en de wijkverenigingen bleek dat dit ook schriftelijk kon.

Ook was er onduidelijkheid over het feit dat bewoners die al een parkeervergunning hadden een nieuwe aan moesten vragen. Deze onduidelijkheid kwam omdat er in bijvoorbeeld Transvaal al een parkeerbeleid gold. Maar uiteindelijk hebben ook deze bewoners op tijd een nieuwe vergunning aan kunnen vragen.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.