Leidse rechtenfaculteit breidt uit

Janneke Dijke j.dijke@hollandmediacombinatie.nl
Leiden

Het Kamerlingh Onnes gebouw aan het Steenschuur in Leiden is te klein voor de rechtenfaculteit. De Universiteit Leiden gaat het gebouw daarom voor vier miljoen euro verbouwen en uitbreiden.

Studenten hebben niet zozeer last van ruimtegebrek, maar de medewerkers wel. De afgelopen vijf jaar kwamen er zo’n honderd fulltime functies bij, meldt een woordvoerster. In totaal werkten er vorig jaar 320 medewerkers met een wetenschappelijke functie op de juridische faculteit. Het aantal studenten is op dit moment ongeveer 5500. Dat aantal steeg de afgelopen jaren ook. Komend jaar vervalt de loting bij de grote rechtenstudies rechtsgeleerdheid en fiscaal recht, maar de universiteit verwacht niet dat dat tot een extra toename van studenten leidt. Ondanks de loting konden de afgelopen jaren vrijwel alle geïnteresseerde studenten worden geplaatst.

De faculteit wil ruimte winnen door een extra verdieping te bouwen op de achterkant van het gebouw. Hier kunnen extra werkplekken gemaakt worden, meldt een woordvoerster van de universiteit. Voor deze uitbreiding stelt het college van bestuur van de universiteit twee miljoen euro beschikbaar. Het is de bedoeling dat de opbouw in 2019 klaar is. Het definitieve ontwerp moet nog gemaakt worden.

Herinrichting

Voor die tijd gaat de faculteit eerst de bestaande ruimtes en gangen anders inrichten. Ook hiervoor is 2 miljoen euro beschikbaar. Deze verbouwing staat gepland voor volgend jaar. In universiteitsblad Mare zeggen personeelsleden dat zij mogelijkheden zien. Zo heeft het pand op sommige plekken heel brede gangen, waarvan mogelijk ruimte bij kamers getrokken kan worden.

De faculteit zoekt zijn heil niet in flexwerkplekken, waar sommige personeelsleden bang voor zijn, zegt decaan Joanne van der Leun in Mare. Medewerkers die een kleine deeltijdbaan hebben, moeten wel een werkplek delen.

Het Kamerlingh Onnes gebouw werd in 2004 in gebruik genomen, na een twee jaar durende verbouwing. Voor die tijd was de faculteit in diverse gebouwen gevestigd, onder andere aan de Hugo de Grootstraat en in het Gravensteen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.