Jaap van Duijn doet het gewoon weer tegen zijn oude club

Haniff Harharah sportredactie@leidschdagblad.nl
Katwijk

Vier tot zes weken stond er voor het herstel van zijn liesblessure. Maar hij moest en zou op tijd fit zijn voor de ontmoeting tussen Quick Boys en FC Rijnvogels. En het werd een droomscenario in de dorpsderby voor Jaap van Duijn. Diep in blessuretijd eiste het kind van Nieuw Zuid de bal voor zich op en vanaf elf meter dompelde hij de ‘blauw-witte narren’ in rouw (1-2).

Het voelde voor Van Duijn als een déjà vu. Velde hij vorig jaar Quick Boys nog namens Noordwijk, zaterdag vertrok FC Rijnvogels door zijn toedoen juichend uit Katwijk-Zuid. ,,Iedereen weet dat dit mijn club is, dat hoef ik niet meer te zeggen’’, beschreef Van Duijn zijn band met Quick Boys. ,,Toch wil je hiero stiekem altijd laten zien wat je kan. Deze ambiance is fantastisch.’’

Met drieduizend man en dikke donderblauwe rookwolken rondom het veld was er sprake van een heerlijke derbysfeer. Vanaf de reservebank moest hij niettemin lijdzaam toezien hoe FC Rijnvogels na achttien minuten voetballen een achterstand opliep.

Op aangeven van (reserve)aanvoerder Anthony Bentem brak Max van Steen de ban. Oog in oog met keeper Peter Messemaker bleef de twintigjarige spits, die bij Quick Boys publiekslieveling Yordi Teijsse (in de rust uitgezwaaid op Nieuw Zuid) moet doen vergeten, ijzig koel.

Omdat de roodhemden daar geen passend antwoord op hadden, mocht Van Duijn zich al na tien minuten in de tweede helft uit zijn trainingspak hijsen. Met als risico dat de tank na een halfuur leeg kon raken.

Lang leek FC Rijnvogels af te stevenen op een verliespartij, maar daar kwam vijf minuten voor tijd verandering in. Een hoekschop van Van Duijn werd niet goed verwerkt door doelman Raymon Kuipers, waarna Arno Dijkstra snoeihard raak schoot.

Tot ontsteltenis van Quick Boys. ,,Een cruciale fout’’, doelde Kuipers op de beslissing van leidsman Ron Karremans om FC Rijnvogels – ten onrechte – een corner toe te kennen. ,,Daarvoor hadden we eigenlijk al de 2-0 moeten maken, dan is het over. Nu hou je ze in de wedstrijd en krijgen ze een cadeautje.’’

De late gelijkmaker diende als inleiding voor een spectaculaire slotfase, waarin ‘Japie’ van Duijn zichzelf de hoofdrol toebedeelde. Nadat ploeggenoot Bright Ampong een strafschop ‘versierde’, meldde het enfant terrible zich vol zelfvertrouwen bij de penaltystip. Twee minuten en een hoop oponthoud verder ging hij met ontbloot bovenlijf volledig uit zijn dak.

,,Als je me vraagt waar ik het allerliefste zou willen voetballen, dan hoef ik het antwoord niet te geven’’, verwoordde Van Duijn zijn ontlading. ,,Maar er zijn dingen zo gelopen met mij en Quick Boys, waardoor het nu nog niet de tijd ervoor is. Ik heb het bij Rijnvogels hartstikke naar m’n zin en voorlopig blijf ik hier nog wel.’’

Quick Boys: Kuipers; Opoku, Bentem, D. van der Plas, Groot; J. van der Plas, Sahadewsing, Mahmoed (83. Driebergen); Den Hartog (75. Steemers),

Van Steen, Misa-Danso (90+6. De Vreugd).

FC Rijnvogels: Messemaker; Ampong, Wijmer, J. Zandbergen, R. Zandbergen; Van der Breggen, Van der Stoep (69. Kaya), De Vlugt; Havenaar (81. Van Kruistum), Dijkstra, Verhagen (57. Van Duijn).

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.