Punt biedt Meerburg perspectief

Sam Lemmers van Foreholte probeert Christiaan Laan in bedwang te houden.

Sam Lemmers van Foreholte probeert Christiaan Laan in bedwang te houden.© Foto Orange Picutures/Willem Jan Dijkdrent

Haniff Harharah
Zoeterwoude-Rijndijk

Het gejuich van Matthijs Guijt sprak boekdelen. De doelverdediger van Foreholte voorkwam dat Meerburg-aanvoerder Joeri van der Voort nog net voor het laatste fluitsignaal matchwinnaar werd en slaakte met gebalde vuist een oerkreet. Opluchting alom bij de als derde geklasseerde tweedeklasser, die opnieuw niet langs de zeven plaatsen lager staande Zoeterwoudenaren kon komen.

Op sportpark Elsgeest was de streekderby eerder dit seizoen ook al in evenwicht geëindigd. Toen vielen er nog vier treffers, deze keer werd er niet gescoord. Maar als er zondag één ploeg recht had op de drie punten, dan was het Meerburg. ,,We mogen onze handen dichtknijpen met een punt’’, realiseerde Foreholte-trainer Marcel IJzendoorn zich.

Van sprankelend spel was geen sprake bij de herstart van het seizoen. Met name de eerste rondgang leverde een rommelig beeld op, waarbij beide teams maar spaarzaam tot scoringskansen kwamen. Waar de lat in twee gevallen redding bracht voor Foreholte, bij zowel een kopbal van Justin de Jong als een afstandsschot-uit-stand van Boris Muller, mikten Christian Guijt en Rik Grondel aan de overkant respectievelijk iets te hoog en voorlangs.

Meerburg nam na de rust nadrukkelijk het voortouw. Het liet de Voorhouters er nauwelijks meer aan te pas komen. Alleen de afronding liet nog te wensen over. ,,Daar moeten we slimmer mee omgaan’’, oordeelde coach Ron de Roode. ,,We hebben onszelf niet beloond. Maar ik ben tevreden over hoe die jongens dit voor elkaar hebben gekregen. Er is keihard gewerkt, en bij vlagen goed gevoetbald.’’

Saillant

De laatste vijf minuten moest De Roode plaatsnemen achter de afrastering. Hij kreeg van de Haagse scheidsrechter Jos Straver een rode kaart voor herhaaldelijk commentaar leveren op de leiding, wat na afloop door De Roode werd ontkend. Saillant: Straver deed in april 2015 nog aangifte na een tumultueus duel tussen Foreholte en GSC ESDO, omdat er een bal in z’n gezicht was gegooid. De dader, een oud-functionaris van de Voorhoutse club, kreeg twaalf maanden schorsing van de KNVB.

Aan de arbitrage wenste De Roode evenwel niet veel woorden vuil te maken. Datzelfde gold overigens voor collega IJzendoorn, die ook zijn spelers geen verwijten wilde maken. ,,Aan strijdlust heeft het niet ontbroken, wél aan finesse. Ik hoop dat dit een incident was, want anders krijgen we nog veel hotseknotsvoetbal voorgeschoteld.’’

Bij Meerburg maakte het zure gevoel al vrij snel plaats voor positivisme. ,,Dit biedt perspectief’’, stelde verdediger Christiaan Laan. Behalve het vertoonde spel had hij als trainer van de B1 nog een reden om trots te zijn. Achttien minuten voor tijd debuteerde zijn pupil Sem Durve in het eerste elftal. De vijftienjarige rechtsbuiten was zelfs nog dicht bij een doelpunt én een assist. ,,Fantastisch’’, vond Laan de invalbeurt voor Durve. ,,En hij heeft het helemaal zélf gedaan. Sem is een introverte jongen met specifieke kwaliteiten. Hij is heel snel en sterk. Het zou fijn zijn als we hem na dit seizoen kunnen behouden.’’

Meerburg: Bom; Paulides, Laan, Verboon, Brandsma; Muller, Van der Meer, Weijers (75. K. de Jong); J. de Jong (72. Durve), Van der Poel (72. Bonekamp), Van der Voort.

Foreholte: M. Guijt; Van Dam, O. Arroyo, Spreeuw, Verhart; Dickhoff (78. C. Brabander), Bleijswijk, Jongbloed; C. Guijt (78. R. Brabander), Lemmers, Grondel.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.