Schoonderwoerd ’niet vrolijk’ van rijksbijdrage voor WMO

Floris Schoonderwoerd. Foto gemeente Kaag en Braassem

Floris Schoonderwoerd. Foto gemeente Kaag en Braassem

Annelies Karman
Kaag en Braassem

Ze hadden gerekend op 2,6 miljoen euro, maar de politici van Kaag en Braassem moeten het doen met 2,1 miljoen. Dat is het nieuwe bedrag dat de rijksoverheid jaarlijks gaat overmaken naar de gemeente, zodat Kaag en Braassem de uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) kan betalen.

Het geld is bijvoorbeeld bestemd voor ouderen, gehandicapten of mensen met psychische problemen die ondersteuning nodig hebben.

,,We hebben met smart op de bekendmaking van het bedrag gewacht’’, zegt wethouder Floris Schoonderwoerd. ,,Maar van de resultaten zijn wij niet vrolijk van geworden. In januari gingen we nog uit van 2,6 miljoen, maar dat is nu een half miljoen minder.’’ Schoonderwoerd is gaan vergelijken met omliggende gemeenten, en wordt daar nog minder vrolijk van. ,,Nieuwkoop krijgt 2,3 miljoen, Leiderdorp krijgt 3,1. Terwijl die twee ongeveer net zoveel inwoners hebben.’’

Bij de verdeling van de acht miljard euro onder Nederlandse gemeenten is niet alleen gekeken naar hoeveel inwoners een gemeente heeft, maar vooral naar hoe veel er in het verleden gebruik is gemaakt van de WMO. ,,We worden financieel gestraft voor voor het feit dat we onze zaken op orde hebben’’, concludeert Schoonderwoerd. ,,Wij hebben weinig zorg nodig. Dat kan zo zijn, maar misschien hebben de dingen zelf opgelost. We zijn er trots op dat we het goed doen, maar het wordt voor ons wel extra uitdagend.’’

Er zijn grote verschillen tussen gemeenten. Per inwoner krijgt Kaag en Braassem 83 euro, Alphen aan den Rijn 99 euro en Nieuwkoop 86 euro en Leiden 299 euro, zo blijkt uit een overzicht van Binnenlands Bestuur. Groningen vangt 416 euro per inwoner, Schiermonnikoog 12. Gemeenten met een vergrijsde bevolking (Groningen) en centrumfunctie (Leiden) kunnen op meer geld rekenen.

De gemeenten voeren de WMO al langer uit, maar krijgen nog meer taken vanaf 2015 en dus meer geld dan voorgaande jaren. Per 2015 gaat de rijksoverheid taken overhevelen naar lokale overheden.

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.