Tennisser Bas Louwers prolongeert titel

Bas Louwers volgt de bal aandachtig. Foto taco van der Eb

Hielke Biemond
Leiden

Het Henk Janssen Open bij Unicum werd gisteren afgesloten met een heel jeugdige finale van de mannenenkel A. In die eindstrijd namen talenten Bas Louwers en Guy den Heijer het tegen elkaar op.

Ondanks de jeugdigheid van beide spelers werd er met het affiche Louwers-Den Heijer veel kwaliteit en ’ervaring’ aangekondigd. Ervaring is in dit geval dan het niveau waarop beide tennissers gewend zijn te spelen.

De als nummer één geplaatste Den Heijer vergaarde als zeventienjarige al heel wat punten voor de wereldranglijst voor jeugdspelers van de International Tennis Federation. Ook zou hij dit seizoen deel uit maken van het gemengde hoofdklasseteam van Unicum. Een polsblessure gooide echter roet in het eten. Voor de competitie moest hij zich terugtrekken en al zijn ITF-punten raakte hij kwijt.

Die tegenslag heeft hij verdrongen. ,,Ik ben heel erg blij dat ik nu weer speel. Ik zat echt met die blessure. Die punten komen op een gegeven moment wel weer’’, aldus Den Heijer. De finale bij Unicum is de tweede op rij na zijn herstel. Vorige week won Den Heijer het open toernooi bij Sassenheim eenvoudig van Timo de Mooy.

Aan zijn tegenstander bij Unicum zou Den Heijer een zwaardere kluif hebben. De achttienjarige Louwers speelde dit seizoen in de eredivisie met De Metselaars en dat was voor de jonge Leiderdorper wennen. ,,Ik speelde veel tegen buitenlanders en ook tegen Sjeng Schalken. Het enige vervelende daarvan was dat die gasten een 4 als rating hadden gekregen van de bond, waardoor mijn rating daalde als ik verloor. Maar boven alles was het natuurlijk gewoon verschrikkelijk leuk’’, zei Louwers. Behalve dat zich moest aanpassen aan het hoge niveau, was voor hem ook de sfeer en entourage rond een wedstrijd in de eredivisie vrij nieuw. Louwers: ,,Als je uit speelde heb je allemaal supporters die echt tegen jou zijn. Dat is wel grappig. Ook hadden we voorafgaand aan het seizoen een spelerspresentatie. Dat soort dingen zijn natuurlijk heel erg gaaf.’’

Toch ziet de jonge Leiderdorper ook de charme van een regionaal toernooi als dat van Unicum. Het was niet voor niets dat Louwers ervoor gekozen had zijn titel dit jaar te verdedigen.

Dat moest gebeuren op de sfeervolle eerste baan met het aangrenzende terras en de authentieke houten tribune achter de baan van het Leidse park. Louwers begon sterker, maar naarmate de eerste set vorderde trok Den Heijer het spel naar zich toe: 6-4.

In de tweede set besloot Louwers meer gas te geven, waardoor ook het niveau van de wedstrijd naar grote hoogte steeg. Beide spelers ademden balgevoel en speelden alsof de bal en de baan geen geheimen meer hadden voor hen. Louwers trok die tweede set naar zich toe door Den Heijer één keer te breken: 6-4.

In de derde set had de Leiderdorper al snel een break te pakken en die gaf hij niet meer uit handen. Louwers sloot de finale geheel in stijl af; met een net zo harde als zuivere forehandwinner, boven op de lijn waarbij het gravel opspatte.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.