FC Rijnland is laatste kunstje voor trainer Paul Pikaar

Paul Pikaar: ,,Ik wil karakter zien. Anders kan je beter op dammen gaan.”

Hennie Kanbier sportredactie@leidschdagblad.nl
Leiden

Wanneer de herfst afscheid neemt en de winter zo ongeveer begint, wordt meestal duidelijk of clubs door willen gaan met hun trainer. Of de oefenmeester beslist zelf over zijn toekomst. Bij de zondagtak van FC Rijnland weet men al dat Paul Pikaar, de huidige trainer, volgend seizoen niet meer voor de groep staat.

Vorige week werd de spelersgroep op de hoogte gesteld en in deze krant werd maandag jongstleden openbaar gemaakt dat de Leidse club op zoek moet naar een nieuwe trainer. Pikaar, woonachtig in de Leidse Stevenshof, had zijn beslissing evenwel al eerder genomen.

,,Ik heb de voorzitter en tevens mijn broer Wim al voor het seizoen ingelicht over mijn besluit. Een beslissing die niets te maken heeft met deze mooie club, laat dat duidelijk zijn. Er staan een fantastische groep en het moment is daar voor een andere trainer om het hier op te pakken. Ik heb het simpelweg te druk met mijn baan en het gezinsleven. Twee keer in de week kom ik om half tien ’s avonds thuis uit werk en dan zijn er nog de trainingsavonden bij de club. Het kost me te veel energie. Al die jaren koos ik voor het voetbal, maar ik wil mijn tijd nu anders gaan indelen.”

Pikaar, eerder trainer bij onder meer UVS, Altior, VV Leiden en Alkmania (tegenwoordig WVC, red.), is Key Accountmanager bij een groot autobedrijf en dat slokt voor hem veel tijd op. Zijn broer was tamelijk onaangenaam verrast, maar had alle begrip voor de keuze van de trainer die Ronald Mink opvolgde.

Eerder stoppen

,,Eigenlijk wilde ik al eerder stoppen omdat ik in die tijd ook nog een studie erbij had. Ik sprong toen in bij FC Rijnland om de club en mijn broer te helpen om de selectie op de rails te zetten. Dat is heel aardig gelukt ondertussen. Er kan verder worden geborduurd op wat er nu staat om de volgende stap te zetten richting de tweede klasse.”

Vooralsnog valt de prestatiecurve met tien punten op de teller enigszins tegen en is Pikaar niet tevreden.

,,Het komt op orde. Daar twijfel ik niet aan. Wel moet er wat veranderen in de mentale weerbaarheid van de groep. Daarnaast is de trainingsopkomst niet om over naar huis te schrijven en daar baal ik van. Als er doordeweeks een wedstrijd staat ingepland komen ze allemaal, maar dat moet dus ook het geval zijn op een trainingsavond. Tegen avv Alphen speelden we bijvoorbeeld een prima pot, maar conditioneel kwamen we in de eindfase in de problemen. Tegen KDO verloren we afgelopen zondag omdat zij wat uitstralen en wij niet. Met enkel kwaliteit kom je er niet. Ik wil karakter zien. Anders kan je beter op dammen gaan.”

Pikaar houdt evenwel volop vertrouwen. ,,Ik wil afsluiten met een promotieplek voor het eerste en handhaving van het tweede elftal. Die mogelijkheden zijn er absoluut. Of ik nog terugkom in de voetballerij? Dat geloof ik niet. Na dit seizoen is het voldoende zo. Ik ga meer aan mijn vrouw, twee dochters en mezelf denken.”

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.