Unieke versiering ontdekt aan oude Leidse gevel

Deel van het fries. Foto Leidsch Dagblad

Deel van het fries. Foto Leidsch Dagblad

Wilfred Simons
Leiden

Bouwhistorici hebben aan de gevel van het pand Mandemakersteeg 7 een voor Leiden unieke versiering gevonden. Het gaat om een fries van gekleurde bakstenen, een gevelsteen met het jaartal 1588 en een rozet, ook weer van gekleurde baksteen.

Bouwhistoricus Michel van Dam van Bureau Baac zegt dat er in Leiden geen andere voorbeelden van dit type versiering bekend zijn. Hij vermoedt dat het rozet eigenlijk een zon verbeeldt. ,,Ten tijde van de bouw had een zekere Jan van Zonneveld in dit deel van Leiden enkele panden in bezit. Misschien was dit zijn woonhuis.''

Het pand Mandenmakersteeg 4 maakt deel uit van het Aalmarktplan. Het is heel bouwvallig en blijft alleen rechtop staan dankzij een stalen constructie. De bijzondere versieringen kwamen aan het licht toen de bouwhistorici een later aangebrachte pleisterlaag verwijderden. Het 16de-eeuwse pand is vandaag te bezichtingen in verband met de Open Monumentendagen.

Het is de bedoeling dat bijzondere elementen van het huis worden gereconstrueerd. Of dat ook met deze geveldelen gebeurt, is niet bekend.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.