Geen broodnijd onder bakkers

Mayella Deelstra
Leiden

Waar je aan het begin van de Breestraat struikelt over de kappers, dreigt dat rond de Nieuwe Rijn te gaan gebeuren met bakkers. De oudgedienden Snijers (186 jaar), Jacobs (vijftig jaar) en Paris Pain (twintig jaar) hebben er de laatste tijd drie concurrenten bij gekregen. Met de komst van Het Vlaamsch Broodhuys (Hogewoerd), Mamie Gourmande en binnenkort ook Bakker Van Maanen zijn er in een straal van 200 meter, zes bakkers gevestigd. Die tijdens de zaterdagmarkt ook nog eens gezelschap krijgen van twee broodkarren. ,,We blijven geloven in onze eigen krachten’’, zegt Sylvia Jacobs van banketbakkerij Jacobs.

Het is opmerkelijk dat er steeds meer bakkers bijkomen. Want volgens cijfers van het CBS zijn er de afgelopen twee jaar door het hele land circa 200 bakkerijen gesloten. Zo ging bakkerijketen Tijsterman in juli 2013 failliet en daardoor moesten 19 filialen in de regio sluiten.

Spannend

Bakkerij Van Maanen, ook een grote keten, die vanuit Katwijk opereert, opent op 21 mei zijn deuren aan de Nieuwe Rijn 39. Dat is twee panden van bakkerij Jacobs. ,,Op het moment dat er een nieuwe winkel opent, zijn mensen toch nieuwsgierig en gaan ze daar een kijkje nemen’’, aldus Jacobs. Samen met haar man is ze de tweede generatie van Jacobs-bakkers. ,,Wij zitten hier volgend jaar vijftig jaar. Ik vertrouw op onze kwaliteit en denk dat klanten de ambachtelijkheid van onze producten blijven waarderen. Maar het is wel spannend.’’

Mamie Gourmande, een Franse boulangerie, is sinds juni gevestigd aan het Gangetje. Nog even en ze zijn al niet meer de nieuwste broodverkoper rond de Nieuwe Rijn. Eigenaar Renan le Houerff probeert net als Jacobs de grote concurrentie positief te bekijken. ,,Concurrentie gaat het beste in ons allemaal naar boven halen.’’

Lekkernijen

Johan van Maanen, directeur van Bakkerij Van Maanen, kijkt uit naar de opening van zijn filiaal aan de Nieuwe Rijn. ,,De Nieuwe Rijn wordt dé plek waar de consument naar toe kan voor zijn brood en lekkernijen. Elke bakkerij heeft zijn eigen specialiteiten en ik denk dat dat juist goed is’’, zegt Van Maanen.

Zo opereert ook Mamie in een niche van de markt. ,,Ik onderscheid me met écht Frans brood, met Franse ingrediënten en gebakken door Franse bakkers’’, aldus Le Houerff. En waar Mamie zich specialiseert in Frans brood, specialiseert Jacobs zich met haar koekjes en banket, Paris Pain met het hebben van verschillende broodproducten en belegde broodjes, Snijers heeft banket en een lunchroom en het Vlaamsch Broodhuys heeft onder andere haar speciale zuurdesembrood.

,,Met de ruime keuze aan bakkers in het centrum van Leiden zijn de consumenten dus de winnaars’’, aldus Van Maanen.

Of al deze bakkers het gaan redden zal de tijd leren, maar allemaal vertrouwen ze op betere economische tijden.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.