Nieuw Leids minihotel in oude aquariumwinkel

Janneke Dijke
Leiden

In veel steden struikel je er over, maar Leiden telde er jarenlang maar weinig: kleine hotels in de binnenstad. Lorenzo van Beek en Gaston Fonville vonden dat een gemis en openden in 2012 Huys van Leyden - een boutiquehotel aan de Oude Singel. Krap drie jaar later beginnen ze aan de Oude Herengracht een tweede, soortgelijke uitspanning: de Barones van Leyden.

Er wordt hard gewerkt om de Barones over pakweg een maand te kunnen openen. Tot een paar jaar geleden was dit het onderkomen van aquariumwinkel Selecta, het bedrijf van de familie Piket dat er sinds 1954 gevestigd was. De familie woonde boven de winkel. De winkel sloot toen het echtpaar met pensioen ging.

Het pand, met vrij uitzicht op de Oude Singel, heeft een volledige metamorfose ondergaan. Er is niets meer te zien van de kale winkelruimte beneden en de systeemwanden uit de jaren ’70 op zolder. De ontbijtzaal beneden is bekleed met goudkleurig behang, er hangt een grote spiegel met rijk versierde lijst en aan het ornamentenplafond hangt een kroonluchter. ,,De ornamenten zijn niet origineel’’, bekent Van Beek. ,,We hebben ze laten maken in de stijl van de ornamenten op de eerste verdieping. Daar zaten ze nog wel.’’

De vier kamers op de eerste en tweede verdieping zijn allemaal anders: de een heeft een hemelbed, de ander een aankleding in Delfts blauw. Op de bovenste verdieping springen de houten balken in het plafond in het oog; een van de kamers heeft een vide met slaapplekken voor de kinderen. Een vijfde kamer is te vinden in het achterhuis. Deze ruimte staat nog in de steigers.

Volgeboekt

Van Beek en Fonville kwamen op het idee om een tweede hotel te openen omdat de vijf kamers in hun eerste hotel vrijwel altijd volgeboekt zijn. Straks kunnen ze een breder publiek aanspreken: in de nieuwe vestiging is een lift gevestigd. Op de oude locatie, een rijksmonument uit 1611, is daar geen ruimte voor. ,,Een lift is handig als klanten willen boeken die slecht ter been zijn. Bovendien scheelt het mij sjouwen met koffers’’, grijnst Van Beek.

De kamers in de Barones, dat oorspronkelijk uit 1644 stamt, zijn wat ruimer dan die in het Huys van Leyden. Daar staat tegenover dat in het Huys van Leyden een sauna gevestigd is. ,,Daarom denken we dat we de prijzen ongeveer gelijk vaststellen.’’ De prijzen liggen rond de 120 euro voor 2 personen.

Als de Barones van Leyden over een maand open gaat, levert dat de buurt geen overlast op, zegt Van Beek zelfverzekerd. ,,Onze klandizie is 30+ en komt echt voor de ontspanning. Zij komen hier alleen maar slapen en gaan overdag de stad in. Buren waren bang dat het een studentenhuis zou worden: een reële kans, want er waren diverse huisjesmelkers geïnteresseerd. Met ons hotel krijgt de straat er iets moois bij. Dit geeft meer rust.’’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.