Burgemeester Teylingen denkt dat boeveneiland ten einde is

Burgemeester Teylingen denkt dat boeveneiland ten einde is
Burgemeester Carla Breuer van Teylingen.
© Archieffoto Hielco Kuipers
Warmond

Burgemeester Carla Breur denkt dat het rustiger zal worden op de Kagerplassen nu twee leiders van het drijvende boeveneiland niet meer in Warmondse wateren mogen komen. Het gebiedsverbod is zelfs versneld opgelegd om de raddraaiers van de ’droge’ Kaagweek te kunnen weren.

„Ik wil Warmonders de ruimte geven voor een mooi feest”, legt Breuer uit. Voor de burgemeester is het jaarlijkse dorpsfeest niet de enige reden om op te treden. „Er is sprake van een aaneenschakeling van slecht gedrag.”

Moeilijk te pakken

De lijst waarvoor de groep verantwoordelijk wordt gehouden, is lang. Zo is er sprake van intimiderend gedrag naar passanten en politieagenten, vernielingen van bomen en meubilair, loslopende gevaarlijke honden, overlast van afval in het natuurgebied en inbraken in boten. En dat al twee maanden lang.

Dat zo’n tien personen vanaf vijf boten die in ’t Joppe voor anker liggen, dusdanig lang overlast kunnen veroorzaken, komt volgens Breuer omdat ze moeilijk te pakken zijn. Het boteneiland is niet per se illegaal en de delicten worden niet continu gepleegd. „We hebben een dossier opgebouwd dus nu kunnen we wel optreden.”

Achter tralies

Twee groepsleden zitten sinds vorige week achter de tralies nadat ze bij een inbraak zijn opgepakt, daarnaast hebben zes andere raddraaiers gisteren een laatste waarschuwing gekregen. Als ze zich niet gedragen, dan worden ze ook de gemeentegrens overgezet.

De twee leiders zijn in elk geval tot 1 september niet meer welkom op het Warmondse deel van de Kaag. Ook is ze verboden voet aan wal te zetten op Warmonds grondgebied, zowel het dorp als de polders. Het grootste deel van de Kagerplassen is dus deze zomer verboden terrein voor ze.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek