Toch een net-wel-seizoen voor Blauw-Zwart

Blauw-Zwart viert de 1-1, wat genoeg was om Linschoten voor te blijven en te promoveren.

Blauw-Zwart viert de 1-1, wat genoeg was om Linschoten voor te blijven en te promoveren.© Foto Taco van der Eb

Steef Brandsma
Wassenaar

Blauw-Zwart speelt volgend seizoen in de derde klasse. Tegen Linschoten was een 1-1 gelijkspel net voldoende om promotie af te dwingen. Het feest dat daarna losbarstte was er echter niet minder om. Na jaren in de vierde klasse, gaat de club dan eindelijk een treetje hoger spelen.

De inzet was dus hoog tegen Linschoten, en dat begrepen ook de supporters van Blauw-Zwart. Zo staken zij voor de wedstrijd vuurpijlen en rookbommen af om hun club nog een extra steuntje in de rug te geven. Ook werd het liedje ’Het is stil aan de overkant’ luidkeels meegezongen na de 1-1. Richting het einde van de wedstrijd maakte de vrolijkheid echter steeds meer plaats voor spanning en hield het publiek het hart vast. Toen het laatste fluitsignaal eenmaal duidelijkheid gaf, steeg er een ongekend gejuich op. Niet veel later volgden wederom vuurpijlen. Na jaren van aanmodderen op het laagste amateurniveau van Nederland kan de club nu eindelijk de weg omhoog inzetten.

„Driemaal is scheepsrecht”, zei een lachende Jos van der Helm. Voor het derde jaar op rij speelde de trainer van Blauw-Zwart met zijn ploeg in de nacompetitie. Waar het de vorige keren telkens nét niet was, is het dit seizoen dus eindelijk nét wel. Met de nadruk op net, want de club hield het ongekend lang spannend tegen Linschoten. De uitploeg kwam vroeg op een 0-1 voorsprong en maakte aanspraak op meer. Na een rode kaart voor Linschoten-speler Benjamin Borst wakkerde Artur Schiebroek de feeststemming net voor rust aan door de 1-1 binnen te schieten. Blauw-Zwart kreeg legio kansen op meer dan een gelijkspel, maar alle gingen mis en uiteindelijk promoveren de Wassenaarders dus op doelsaldo.

Een gevalletje hakken over de sloot, nadat ook dit seizoen steeds meer op een nét-niet-seizoen begon te lijken. Zo eindigde de club uit Wassenaar bovenaan in de competitie, maar was dat net niet genoeg omdat Van Nispen evenveel punten had verzameld. Daarop volgde een beslissingswedstrijd waarin werd verloren. „Ook op de korte termijn driemaal is scheepsrecht dus”, vervolgde Van der Helm. „We promoveren niet door bovenaan te eindigen, niet via een beslissingswedstrijd, maar nu dus wel via de nacompetitie.”

Iets wat broodnodig was volgend Van der Helm: „Deze club hoort gewoon niet in de vierde klasse thuis. Daarom legde ik mezelf ook wel veel druk op, er mocht niet weer een kans op promotie verloren gaan.”

Die druk sijpelde niet door richting de spelersgroep, in ieder geval niet richting doelpuntenmaker Schiebroek. Waar kans na kans verloren ging, bleef de middenvelder ijzig koud voor de goal en schoot hij de bal vanaf de linkerkant van het strafschopgebied met binnenkantvoet in de verre hoek. De 27-jarige matchwinnaar zelf: „Ik heb me geen moment druk gemaakt. Ik wilde dat ook uitstralen op de rest van de groep. Het zijn allemaal jonge gasten en dan is het goed als er een paar spelers kalm blijven.”

„Het is zo fijn dat we promoveren”, vervolgde Schiebroek. „We verdienen dit ook echt. We spelen al een heel jaar goed voetbal en kunnen nu lekker gaan ballen in de derde klasse. Ik kan niet wachten.”

Een gedachte waar Van der Helm zich graag bij aansloot. „Maar eerst ga ik een paar lekkere biertjes drinken. Normaal drink ik altijd water na afloop, maar nu mag het een keertje.”

Blauw-Zwart: Van Zonneveld, Van den Ijssel, Conradi, De Koning, Vosse, Van Zelst, Van Vliet, Schiebroek (’80 Lubbe), Koziel, Theil, Assabban.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.