Bloemen verdwenen bij Leids oorlogsmonument

Nelleke Groot
Leiden

Een nare verrassing wachtte de wijkraad Pancras-West maandagochtend. Vrijdag 1 mei legden zij ter ere van zeventig jaar bevrijding een bloemstuk onder de gedenksteen in de gevel van het weeshuis aan de Hooglandse Kerkgracht, maar vanochtend waren de bloemen verdwenen.

,,Ik had gehoopt dat mensen respect zouden hebben, maar kennelijk hebben sommigen daar nog moeite mee’’, zegt Jaap van Meijgaarden, voorzitter van de wijkraad. De diefstal is extra zuur omdat uitgerekend op de dag van de diefstal de oorlogsslachtoffers worden herdacht.

,,Het is triest dat het zo afloopt’’, vertelt Van Meijgaarden. ,,Aan het bloemstuk zitten twee linten, een met de tekst ’70 jaar vrede en vrijheid’ en een met ‘wijkvereniging Pancras-West’. Een ieder moet begrepen hebben dat het niet zomaar een bloemstuk was.’’

Aangifte

De voorzitter heeft de wijkagent bericht zodat deze kan uitkijken naar de bloemen. Ook overweegt hij aangifte te doen. ,,Dit zijn kwalijke praktijken.''

Ter gelegenheid van het zeventigjarig jubileum werd vrijdag een fototentoonstelling geopend op de Hooglandse Kerkgracht. Historicus Hans Blom hield een rede over de kracht van herdenken waarin ook de plaquette werd genoemd. Aansluitend daarop werd de bloemenhulde onder de steen gezet. De wijkvereniging is niet van plan een nieuw bloemstuk te plaatsen.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.