Voor paarden is alles plots anders

Herman Haasnoot (links) doet al zestig jaar mee.

Herman Haasnoot (links) doet al zestig jaar mee.© Hielco Kuipers

Binnert Glastra
Leiden

Koetsier Herman Haasnoot uit Rijnsburg is al jaren van de partij bij de optocht. Hij levert vijf koetsen en heeft zelf de teugels in handen op de klassieke gouden koets, vooraan de stoet.

Hoe ziet de dag van de optocht er voor u uit?

,,De dag begint om een uurtje of half vijf 's morgens, als we ons klaarmaken om naar Leiden te vertrekken met vijf koetsen en twaalf paarden. Het zijn lange en vermoeiende dagen. De start is het moeilijkste voor de paarden. Ze moeten wachten, terwijl de muziekkorpsen zich ook klaarmaken en er veel geluid is. Als ze eenmaal lopen, gaat het wel."

 De optocht gaat nu andersom, wat betekent dat voor de koetsier en zijn paarden?

,,De paarden lopen al jaren mee, ze wisten precies welke kant ze op moesten, herkenden het parcours. Nu gaat het ineens veranderen. Dat zal helemaal nieuw zijn voor de paarden, ze zien alles ineens van de andere kant. Ik ben blij als we allemaal weer veilig thuis zijn."

 Is dit, in al die jaren dat u meedoet, de eerste keer dat de route anders is?

,,We gingen ooit door de Haarlemmerstraat. Dat was levensgevaarlijk, smal en aan weerskanten winkels, vreselijk veel mensen. Als er iets zou gebeuren, zou iedereen dwars door het raam heen gaan. Het publiek kon geen kant op. Nu is de route beter, maar het duurt wel lang."

 Wat doet u ter voorbereiding?

,,Ik maak een goede selectie van paarden, vanwege de muziekkorpsen en de herrie is dat erg belangrijk. We weten van tevoren dat het luidruchtig is en dat sommige paarden er niet tegen kunnen. We doen bijvoorbeeld ook Surinaamse uitvaarten met veel muziek, dus we hebben ervaring. Bij de start moet het zo rustig mogelijk zijn, ik wil niet dat de paarden de hele dag over de rooie zijn."

 Wat heeft u zelf met Leidens Ontzet?

,,Ik ben al sinds mijn 13e met paarden bij de optocht, ik ben nu 73. Dus al zestig jaar. Maar ik doe alleen de optocht, verder ga ik niet naar Leidens Ontzet."

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.