Bedreiger Afshin Ellian is fan van Erdogan

© Afshin Ellian (l) met Mark Rutte in Leiden.

Wilfred Simons
Leiden

De Leidse rechtsgeleerde Afshin Ellian opende op 29 april vorig jaar zijn Facebookpagina en las het volgende bericht: ,,Ik ga jouw kankersnollenlichaam in stukjes hakken.’’ Geschrokken deed Ellian aangifte. Gisteren stond zijn bedreiger voor de meervoudige rechtbank in Den Haag. ,,Hebt u dat bericht gestuurd?’’, wilde rechter Paul Poustouchkine weten. ,,Jammer genoeg wel’’, antwoordde de verdachte.

Niet alleen Ellian, ook zijn beveiligers werden zenuwachtig. Zij kenden de bedreiger, een 39-jarige man uit Delft, namelijk niet. Hij kon letterlijk achter elke boom staan. Pas nadat hij een maand later werd opgepakt, herademden ze.

Bakkie koffie

Zoals elke ochtend, was hij die vrijdagochtend op 29 april vorig jaar na het opstaan naar de keuken gestommeld. Bakkie koffie aan de keukentafel, televisie aan. De Delftenaar van Turkse afkomst schakelde in op een zender waar de islamkritische Leidse rechtsgeleerde Afshin Ellian zijn visie gaf op de steeds autoritairdere Turkse president Recep Erdogan. De Delftenaar ontstak in hevige woede. Hij is namelijk een groot bewonderaar van Erdogan, ’de eerlijkste president die Turkije ooit gehad heeft, die zorgt voor zieke mensen en de opbouw van...’

,,Ja ja ja’’, onderbrak rechter Paul Poustouchkine de Delftenaar. ,,Daar zijn wij hier nu niet voor.’’

De Delftenaar ontstak in woede bij de woorden van Ellian. Hij was ’gestresst en gefrustreerd, boos en pissig’. Ellians woorden ’brengen mensen die twijfelen, op het verkeerde pad’. Op de Facebookpagina van Allian schreef hij vervolgens: ’Als jij nu naast me was, had ik je op honderd plekken lekgestoken’. Verder noemde hij hem kankerhoerenkind en klootzak. Inderdaad, gaf zijn advocaat De Jong toe: ,,Lelijke dingen, maar ook die moeten gezegd kunnen worden.’’

Officier van justitie Robert Tuinenburg wilde de Delftenaar vervolgen wegens belediging en bedreiging. Omdat Poustouchkine de dagvaarding onduidelijk vond, liet hij de beschuldiging van belediging vallen. Maar voor bedreiging moest de Delftenaar wel degelijk terechtstaan.

Tijdens de zitting bleek dat de dreiger een psychiatrisch verleden heeft en in de schuldsanering zit. Toch, oordeelde een psychiater die hem onderzocht, was hij wel toerekeningsvatbaar toen hij zijn Facebookberichtje plaatste. De dreiger zelf was zijn bericht trouwens allang weer vergeten toen de politie hem een maand later oppakte en hem vastzette in een politiecel.

De officier van justitie eist een onvoorwaardelijke werkstraf van vier weken. Of de dreiger die kan vervullen, is niet duidelijk. Hij leidt aan oncontroleerbare trillingen en pijn in zenuwen en spieren. ,,Daar kunnen we bij de vervulling van de staf rekening mee houden’’, zei de officier.

Na het incident heeft de Delftenaar zijn Facebookaccount gesloten. ,,Heel verstandig’’, vond de rechter. ,,Dat zouden meer mensen moeten doen. Zelf heb ik ook geen Facebook.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.