Geen statushouders op Boekenburglaan in Voorhout

Roy Hazenoot
Voorhout

Tot grote tevredenheid van Nadine van Winsen komt er geen grote constructie van witte containerwoningen in het weiland bij haar in de straat: de Boekenburglaan in Voorhout. De plek stond op de nominatie om vijf jaar lang statushouders te huisvesten. „Dit is een mooie uitkomst”, zei Van Winsen nadat de gemeenteraad donderdagavond besloot naar andere locaties uit te kijken.

„Toen we de raadszaal binnenliepen, hadden we dit niet verwacht”, zei ze. Uiteindelijk bleken haar zorgen onterecht. Een ruime meerderheid van de gemeenteraad - behalve D66 - ging mee in haar verhaal dat ’de bewoners van de Boekenburglaan hun portie wel hebben gehad’. Dit tegen de zin van wethouder Bas Brekelmans (ruimte) in.

Inlevingsvermogen

Van Winsen, die ook namens andere bewoners sprak, maakte tijdens de vergadering gebruik van haar spreekrecht. Het verbaasde haar dat de bestuurder van Teylingen weer zo’n enorme constructie wilde neerzetten. Precies op dezelfde plek waar jarenlang witte containerwoningen hebben gestaan voor bewoners uit voormalig verzorgingshuis Agnes dat werd verbouwd. „De politiek heeft een gebrek aan inlevingsvermogen”, zei ze beschuldigend tegen de aanwezigen.

Haar betoog was duidelijk niet tegen dovemansoren gericht. Een gelegenheidscoalitie van Trilokaal, CDA, ChristenUnie en PvdA onder leiding van Sabrina van der Lubbe (VVD) toonden hun ’inlevingsvermogen’ om de Boekenburglaan als locatie te schrappen.

Zes locaties over

Van de zeven voorgestelde locaties blijven er nog zes over. Deze zullen door de gemeente verder worden uitgewerkt. Het gaat om De Waaier in Warmond, de Zuidelijke Randweg nabij Engelselaan in Voorhout en Klein Sassembourg, Kompasschool, Oosthaven en Langeveld in Sassenheim.

Het college wil met de tijdelijke opvang ’de overvolle asielzoekerscentra leegtrekken’. Daar zitten veel mensen die daar niet meer horen, omdat zij al een verblijfsvergunning hebben. Daarnaast moet dit plan verdringing op de sociale huurmarkt verminderen.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.