Brugdek heel voorzichtig geborgen in Alphen aan den Rijn

Een Alphenaar op de fiets baalt dat hij door de grote schermen minder van de werkzaamheden ziet.

Een Alphenaar op de fiets baalt dat hij door de grote schermen minder van de werkzaamheden ziet.© Leidsch Dagblad

Annelies Karman
Alphen aan den Rijn

Eerst wordt de grootste van de twee gevallen kranen geborgen in Alphen aan den Rijn. Dat gaat waarschijnlijk eind deze week gebeuren, laat Wiebbe Bonsink van Hebo Maritiemservice weten.

De grote kraan is als laatste gevallen bij het kraanongeluk van 3 augustus en daarom ligt hij bovenop. Als in oktober het brugdek aan de beurt komt, gaan de werknemers van Mammoet en Hebo heel voorzichtig te werk. De mogelijkheid bestaat dat het gevallen brugdek alsnog kan worden gebruikt.

De berging verloopt precies volgens plan, meldt Hebo-directeur Bonsink. ,,De meeste onderdelen van de gevallen kraan zijn er al af’’, begint hij. ,,En er is een pak ballast met lier af gehesen. Nu zijn we de voorbereidingen aan het treffen om de mast van de kraan af te halen.’’

Afgeschreven

De kranen zijn ’geknakt’ en dus afgeschreven. Het brugdek is een geval apart. De bergingsbedrijven Mammoet en Hebo hebben het verzoek gekregen om dat zo voorzichtig mogelijk bergen. Bouwer BSB Staalbouw hoopt dat het gloednieuwe brugdek niet te veel schade heeft en dus toch nog kan worden gebruikt.

,,Nadat het brugdek is geborgen, gaan experts kijken of het nog te gebruiken is’’, zegt Bonsink. ,,Daarom doen wij het zo netjes mogelijk.’’

Meer tijd

Het zogenaamde panamawiel is veel kleiner dan het brugdek, maar heeft meer tijd gekost om te maken. Dit wiel heeft een doorsnede van 2,5 meter en zorgt ervoor dat de brug straks op en neer kan.

Ook van dit onderdeel hoopt de Friese bouwer BSB Staalbouw dat het nog kan worden gebruikt. Het panamawiel steekt gedeeltelijk boven het water van de Oude Rijn uit. Het omhooghalen ervan is één van de laatste klussen van de berging, die nog tot en met oktober duurt.

Meer nieuws uit LD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.