’Buurderij’ opent aan de Doezastraat

Onder meer Fernand de Willigen doet mee, met het vlees van zijn Lakenvelder koeien.

Onder meer Fernand de Willigen doet mee, met het vlees van zijn Lakenvelder koeien.© Archieffoto

Binnert Jan Glastra
Leiden

Bij Lunchroom Hof van Sijthoff aan de Leidse Doezastraat opent woensdag een ’buurderij’, een afhaalpunt voor op internet bij regionale producenten bestelde producten.

Het gaat om een samenwerking met de organisatie Boeren & Buren. Die werd in 2011 in Frankrijk opgericht onder de naam ’La Ruche qui dit oui’ om de boeren te ondersteunen; ze krijgen 80 procent van de opbrengst, veel meer dan via groothandel en supermarkt. Aangesloten lokale producenten bieden op boerenenburen.nl of thefoodassembly.com hun spullen aan en zijn op woensdagen tussen 16.00 en 18.00 uur bij Sijthoff. Dan kunnen mensen hun bestelling ophalen.

Het Leidse initiatief begint met zes leveranciers, vijf uit de directe omtrek en eentje uit Amsterdam. Als gevolg van de oorspronkelijke Franse schaal en voorwaarden kunnen producenten tot op een afstand van 250 kilometer zich aanmelden bij een buurderij, maar in Nederland kijken buurderijen eerder binnen enkele tientallen kilometers. Amsterdam is voor de Leidse initiatiefnemers voorlopig ook wel ver genoeg.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.