Villa Abel steunt studenten met autisme

Leiden

Het nieuwe pand van stichting Villa Abel, aan het Rapenburg in Leiden, werd gistermiddag geopend. De stichting is al sinds 1 februari in het nieuwe pand is gevestigd en begeleidt er studenten met autisme.

Een van de initiatiefneemsters, Anne van der Horst, ervoer van dichtbij wat voor problemen studenten met autisme ondervinden. Haar zoon ging aan de andere kant van het land studeren en dat bleek een grote overstap met negatieve invloeden op zijn studie. ,,Op de middelbare school ging alles goed, maar bij zijn studie haalde hij zijn punten niet. Hierdoor kreeg ik het besef dat er te weinig begeleiding is voor studenten met autisme’’, aldus Van der Horst.

Na een aantal gesprekken wordt vastgesteld wat voor begeleiding de student nodig heeft. Die begeleiding kan worden vergoed door een persoonsgebonden budget (PGB), eigen middelen of een combinatie van die twee. De student kan een PGB aanvragen bij de gemeente door een ondersteuningsplan in te dienen.

Villa Abel heeft op het moment drie studenten en een aantal aanmeldingen. Een team van zeven begeleiders helpt ze met leren, maar ook met het bereiden van gezond eten en het schoon houden van de kamer. De persoonlijke begeleiding wordt uitgevoerd door specialisten, maar de stichting beschikt ook over een aantal vrijwilligers die ervaring heeft met autisme. Zij zijn permanent aanwezig in het nieuwe pand.

Een belangrijk aspect van de hulp die de stichting biedt, is het verlichten van de stress die de studenten ervaren. Dat doen ze door, in overleg met de opleiding, het aantal vakken te verminderen dat de student volgt. ,,Hierdoor gaat de studie in een lager tempo en kan hij of zij zich beter concentreren op de leerstof’’, stelt Van der Horst.

Villa Abel helpt eveneens nadat de studie is afgerond. ,,De student komt dan in een nieuwe fase, krijgt van ons alle informatie daarover en we helpen met het zoeken van een passende baan.’’

Meer nieuws uit Leiden