Manolis Karamanolis: Grieks international in Pernix 2

Manolis Karamanolis: ,,Wie weet kunnen we ons plaatsen voor het EK in Nederland. Dat zou heel gaaf zijn.’’ © Foto Hielco Kuipers

Tessa de Wekker sportredactie@leidschdagblad.nl
Zoeterwoude

Eerst dacht Manolis Karamanolis dat het een grapje was. Dat berichtje via Facebook van de aanvoerder van het Griekse korfbalteam met de vraag of hij in de nationale ploeg wilde komen spelen. Na wat berichtjes heen en weer bleek het aanbod echter uiterst serieus te zijn. ,,Ik wist niet eens dat ze korfballen in Griekenland’’, zegt Karamanolis grijnzend. Eind januari vertrekt hij naar Schotland om een oefentoernooi te spelen met het nationale team.

En dan ben je als speler van Pernix 2 opeens Grieks international. ,,Ja, bizar hè?’’, lacht Karamanolis (27). Hij heeft een Grieks paspoort dankzij zijn Griekse vader. Die woont op Rhodos. Zelf is Karamanolis bij zijn moeder in Nederland opgegroeid. Hij is een telg van de korfbalfamilie Van der Leek en wordt zo ook bij zijn vereniging genoemd. ,,Maar in mijn paspoort staat Karamanolis’’, legt hij uit.

Oefenwedstrijd

Hoe is de Griekse korfbalbond er eigenlijk achter gekomen dat hij half-Grieks is én goed kan korfballen? Karamanolis zelf denkt dat dat na een oefenwedstrijd aan het begin van het seizoen is gekomen. Met het tweede van Pernix speelde bij tegen KCR. ,,Daar speelt ook een jongen met een Griekse vader en hij speelt sinds kort bij het Griekse nationale team. Ik denk dat hij door mijn naam de link heeft gelegd. Hij heeft mijn naam doorgegeven aan de aanvoerder.’’

Een paar maanden later kwam dus het berichtje via Facebook. ,,Ik was echt verbaasd.’’ Op internet ging Karamanolis op onderzoek uit. Hij kwam wat uitslagen tegen van het Griekse team van een paar jaar geleden tijdens de Balkan-kampioenschappen. ,,Ze hadden alles dik verloren. Volgens mij zijn ze nu wel serieus bezig om op een hoger niveau te komen.’’ Om dat te bereiken worden korfballende Grieken in het buitenland gezocht. ,,Drie andere spelers komen uit Engeland. In Griekenland zelf is maar één club, in Athene’’, weet Karamanolis.

Hij heeft nog geen idee wat hij kan verwachten of wat het niveau van de spelers is. ,,Dat ga ik in Edinburgh zien.’’ Daar wordt in het weekend van 23 en 24 januari een toernooi op de universiteit gespeeld met verschillende (studenten)teams uit binnen- en buitenland. Ook zal Karamanolis daar met zijn nieuwe teamgenoten gaan trainen. Als het bevalt, blijft hij bij het team. Dan volgt nog een trainingskamp in Athene. ,,Later in het jaar is er een kwalificatietoernooi voor het EK. Dat is het doel van de ploeg. Wie weet kunnen we ons plaatsen voor het EK in Nederland. Dat zou heel gaaf zijn’’, vertelt hij.

Vrij

Zijn trainer bij Pernix heeft hem het weekend vrij gegeven om naar Schotland te gaan. ,,Bij de club vinden ze het hartstikke leuk. Ik heb zelf wel even getwijfeld of ik het zou doen, want ik moet alles zelf betalen. Mijn teamgenoten zeiden dat ik moet gaan, want zo’n kans zou ik nooit meer krijgen. Ze hebben natuurlijk gelijk.’’

Ook zijn moeder was meteen enthousiast. En zijn vader op Rhodos is trots op zijn zoon. ,,Ook hij wist niet dat er in Griekenland gekorfbald wordt, maar nu vindt hij het hartstikke leuk. Ik heb hem een paar jaar geleden, toen hij in Nederland was, meegenomen naar een wedstrijd van de Korfbal Challenge (een oefentoernooi met topteams in de kerstvakantie, red.). Toen heeft hij gezien wat korfbal is. Inmiddels zal hij het hele dorp wel verteld hebben dat zijn zoon in het Griekse team speelt’’, zegt Karamanolis lachend.

Over Griekenland gesproken, hoe goed is het Grieks van Karamonolis eigenlijk? ,,Uhh, iets beter dan dat van de gemiddelde toerist. Ik ga elke één tot twee jaar naar Rhodos op vakantie om mijn familie te zien. Vroeger iets vaker dan nu, maar ik spreek de taal niet echt goed. Maar de spelers van het team zijn allemaal studenten, dus ik hoop dat ze een beetje Engels spreken’’, grijnst hij.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.