Leidse huisarts eist geld van oud-collega

© ANP

Binnert Glastra
Leiden

Huisarts Anton Hammerstein uit Leiden wil geld zien van zijn oud-collega Angelique Meskers omdat ze hem patiënten afgepakt zou hebben. Tijdens een kort geding bij de Haagse rechtbank eiste hij een bedrag van 64.000 euro van haar.

Beide artsen deelden tot enkele jaren geleden een groepspraktijk aan de Robijnstraat in Leiden. Ze kregen echter ruzie met elkaar over de manier waarop zorg verleend moest worden. Vorig jaar oktober vertrok Hammerstein uit de gezamenlijke praktijk aan de Robijnstraat.

Daarbij zou hij maar zeshonderd patiënten meegekregen hebben van de 2200 patiënten die de groepspraktijk telde. Van zo’n mager patiëntenbestand kan een beetje huisarts niet rondkomen. Hammerstein dreigt in acute financiële problemen te komen, zo vertelde zijn advocaat vrijdag aan de Haagse rechter. ,,Hij zit behoorlijk in de knijp. Het is sowieso een persoonlijk drama als je uitgestoten wordt uit een groepspraktijk.’’

Dysfunctioneel

Het zit Hammerstein ook niet lekker dat Meskers bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) over hem geklaagd zou hebben dat hij een ’dysfunctionele huisarts’ is. Die klacht zou de IGZ grotendeels verworpen hebben.

Hammerstein stelt dat hij recht heeft op een gelijke verdeling van het aantal patiënten uit hun voormalige groepspraktijk. Dat hadden hij en Meskers in 2002, toen ze de gezamenlijke praktijk begonnen, immers afgesproken. Volgens Meskers heeft zij echter in de afgelopen jaren veel meer werkzaamheden in de praktijk verricht dan Hammerstein.

Met zijn verhuizing naar een ruimte in de Burgemeesterswijk, zou hij er zelf aan hebben bijgedragen dat zijn patiënten afvielen. Terwijl hij helemaal niet weg hoefde van de Robijnstraat. Daar had Hammerstein kunnen blijven, maar dan als zelfstandige arts. ,,Op persoonlijk vlak kunnen ze nog goed door één deur”, zei de woordvoerder van Meskers tijdens het kort geding.

Volgens de woordvoerder was de melding die Meskers bij de IGZ had gedaan over Hammerstein een standaardmelding, die iedere groepspraktijk moet doen als er heftige dingen gebeuren. De woordvoerder betwijfelt ook of Hammerstein opeens op zwart zaad zit. Hij zou nog voldoende verdienen op de nieuwe locatie.

Uitspraak over twee weken.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.