Geen hogere strafeis voor lijksleperij

Maarten Bakker
Den Haag

Het openbaar ministerie (OM) eist geen hogere straf tegen een 57-jarige vrouw uit Rijnsaterwoude, die haar overleden moeder naar Tsjechië vervoerde en in een bos begroef.

In mei 2014 ontvoerde Nadja B. uit Rijnsaterwoude (57) het stoffelijk overschot van haar overleden moeder naar Tsjechië en begroef het in een bos. ,,Macaber en afschuwelijk”, aldus de aanklager van het OM woensdag tijdens de hoger beroepszitting bij het Haagse gerechtshof. Hij vroeg echter geen hogere straf tegen de vrouw.

De verdachte kreeg van de rechtbank eerder een celstraf van 367 dagen, waarvan driehonderd dagen voorwaardelijk. De resterende 67 dagen had ze in voorarrest uitgezeten, waardoor ze niet terug hoefde naar de cel. De rechtbank hield er rekening mee dat de vrouw verminderd toerekeningsvatbaar was. De aanklager van het OM eiste woensdag bij het gerechtshof een bevestiging van dit vonnis.

Wintersport

In de nacht van 12 op 13 mei 2014 kwam de 80-jarige moeder van B. in haar woning te overlijden. De dochter legde het lichaam in haar auto en reed naar Duitsland, naar een stad waar de moeder vandaan kwam. Na een dag rondgereden te hebben, begroef ze het uiteindelijk in een Tsjechisch bos, bij de plaats waar de familie vroeger op wintersport ging.

De rechtbank ging er in het vonnis vanuit dat Nadja B. financiële motieven had. Ze wilde de AOW en de pensioenuitkering van haar moeder laten doorlopen, en verhulde daarom haar overlijden voor de instanties.

Tijdens het hoger beroep bestreed de vrouw dat. Ze wilde nog een nostalgisch uitstapje met haar moeder maken. Ze handelde in een waas, alsof haar moeder nog leefde. ,,Ik kon niet accepteren dat ze was overleden”, vertelde ze het hof huilend.

Het gerechtshof confronteerde B. op de zitting met verklaringen van haar eigen dochter bij de politie. Volgens haar had Nadja twee weken voor het overlijden van de moeder al bedacht dat ze het lichaam zou weg maken, zodat AOW en pensioen zouden doorlopen.

De uitspraak van het gerechtshof volgt over twee weken.

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.