Sancta Maria - oase voor de rijken - in de verkoop

Een deel van landgoed Sancta Maria. Rechts enkele paviljoens die worden verbouwd tot herenhuizen. Links een deel van de kavels die voor het beeld alvast zijn ingevuld.

Een deel van landgoed Sancta Maria. Rechts enkele paviljoens die worden verbouwd tot herenhuizen. Links een deel van de kavels die voor het beeld alvast zijn ingevuld.

Paul de Vlieger
Noordwijk/Noordwijkerhout

Het optimisme is groot bij Bouwfonds Ontwikkeling en VORM, de twee bedrijven die gezamenlijk het voormalig psychiatrisch ziekenhuis Sancta Maria een tweede leven bezorgen. Zaterdag 5 juli start de verkoop van de herenhuizen, appartementen en kavels op het 65 hectare grote, lommerrijke terrein op de grens van Noordwijk en Noordwijkerhout. ,,Het aantal geïnteresseerden dat zich al in het voortraject heeft gemeld is enorm’’, zegt verkoopmanager Sonja Ilgen. ,,Als dat een betrouwbare indicatie is, komt het goed.’’

’Landgoed Sancta Maria’ heet het terrein inmiddels, zo staat in koperen letters op het toegangshek te lezen. De wethouders Hans Bakker van Noordwijk en zijn Noordwijkerhoutse collega’s Henri de Jong en Hans Knapp mochten het deze week officieel openen. Gedrieën knipten ze een lint door voor de modelwoning die in Sancta Maria-paviljoen Paulus is gemaakt.

Op het landgoed worden de komende circa tien jaren 235 woningen gerealiseerd. Daarvan komen er 59 in de bestaande paviljoens die verticaal worden gesplitst. Paulus, het paviljoen dat het dichtst tegen de entree aan de Langevelderlaan ligt, is als eerste aan de beurt. In dat gebouw komen zeven herenhuizen. Verder worden er 132 bouwkavels verkocht, met oppervlakten die variëren van 900 vierkante meter tot ruim 2 hectare, en komen er 44 nieuwbouwappartementen.

In de eerste fase die nu van start gaat, worden de zeven herenhuizen in Paulus en 42 bouwkavels aangeboden. De makelaars Frits Wilbrink uit Lisse en Piet Warmerdam uit Noordwijkerhout zijn door Ontwikkelingscombinatie Sancta Maria (VORM en Bouwfonds) geselecteerd om huizen en kavels aan de man te brengen. ,,Een geweldig mooie klus’’, vindt Warmerdam. ,,Een project als dit vind je nergens in Nederland.’’

Een herenhuis in een Sancta Maria-paviljoen kan zowel casco als afgebouwd worden gekocht. De modelwoning in Paulus toont hoe het kán worden, maar de toekomstige eigenaars hebben alle vrijheid. Wel zijn er wooncoaches aangesteld en is een team van bedrijven in de regio geselecteerd – van aannemer en badkamerinstallateur tot hovenier en interieurarchitect – die de kopers kunnen bijstaan bij het realiseren van hun droomhuis.

Een droom zal het voor veel mensen trouwens altijd wel blijven om op Sancta Maria te gaan wonen, want kopers moeten een dikke portemonnee meenemen. Het terrein wordt een oase voor de rijken. De herenhuizen in Paulus kosten casco 275, 375 of 525 mille. Afgebouwd variëren de prijzen van 460.000 euro tot ruim acht ton. De kavels in de vier deelgebieden Het Park, Het Bos, De Lanen en De Tuinen zijn er in vier prijsklassen: 475, 525, 575 en 650.000. De kopers mogen er een huis naar keuze op bouwen, al zijn er wel grenzen aan wat wordt toegestaan om kwaliteit en uitstraling van het gebied te waarborgen.

Zaterdag 5 juli van 11.00 tot 14.00 is het landgoed geopend voor geïnteresseerden. Er is voor de bezoekers ook een high tea en een ’kidskavel’ met onder andere een springkussen.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.