Roeister Annika van der Meer pakt goud bij wereldbeker

Coen Eggenkamp
Poznan

Para-roeister Annika van der Meer is erin geslaagd goud te winnen bij de wereldbekerwedstrijden in het Poolse Poznan.

Samen met haar partner Corné de Koning zorgde de Leidse voor een sensatie door in de gemengde dubbeltwee met alleen armen en rug de paralympische kampioenen uit Groot-Brittannië te verslaan. Op de finish bedroeg het verschil met Lauren Rowles en Laurence Whiteley liefst veertien seconden. ,,Ik wist op basis van de trainingen dat we goed waren, maar dat we zoveel beter zouden zijn, had ik niet gedacht”, vertelde een dolgelukkige Van der Meer na de medailleceremonie.

Het was voor de roeister van Njord, die voorheen ook actief was in het para-skiën en para-wielrennen, zelfs de eerste keer dat ze bij een wereldbekerwedstrijd aanwezig was. ,,Ik heb in die andere sporten wel grote evenementen meegemaakt, maar dit sfeertje kende ik nog niet. Bij het roeien doe je gewoon mee tijdens het toernooi van de valide atleten en dat maakt het extra bijzonder. Dit geeft goede motivatie om verder te gaan.”

Van der Meer meende zelfs dat het nog een stuk beter kon. ,,Ik was erg zenuwachtig bij de start en dat merkte je in de eerste paar honderd meter. Pas toen ik me enkel ging focussen op de inpik van de bladen ging het weer goed. Daarnaast zitten we pas sinds april samen in de boot, dus ook in onze samenwerking zit nog rek.”

De Leidse succescoach Jan Klerks die het duo begeleidt, keek daarentegen nuchter naar het resultaat. ,,De Britten hadden een blessure en het was tot kort van te voren ook niet zeker of ze van start zouden gaan. Daarnaast waren ze vorig jaar rond deze tijd ook minder goed, om vervolgens in Rio de Janeiro toe te slaan.” De eerstvolgende krachtmeting is pas in september als in Florida het WK wordt gehouden.

De enige andere Leidse deelnemer in Poznan, skiffeur Stef Broenink, kende een bijzonder slecht toernooi. Hij eindigde als tweede in de C-finale. ,,Tijdens elke race was er enorm veel wind en daardoor ook golven. Daar kan ik slecht mee omgaan en dat zie je terug in het resultaat. Ik zal er vooral meer mee moeten oefenen om beter te worden.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.