Overval Leids café Het Plantsoen om pokergeld

Janneke Dijke
Leiden/Den Haag

De vijf mannen die eind mei café Het Plantsoen aan de Brandts Buyskade in Leiden wilden overvallen, zouden het gemunt hebben op de grote sommen geld die er op geheime pokeravonden over tafel gingen. Het OM eist celstraffen tot 3,5 jaar tegen de verdachten.

Op 27 mei, omstreeks vijf uur ’s ochtends, werd er tweemaal geschoten buiten het café. De politie achtervolgde een Volkswagen Touareg, waarmee de overvalverdachten probeerden te ontkomen.

Bij de Van der Waalsstraat in Leiden arresteerden agenten drie mensen die er zouden zijn uitgestapt. In Den Haag plukten ze de twee overige inzittenden in de Touareg van de weg.

Vier van de vijf verdachten zijn afkomstig uit ex-Joegoslavië. Ze reden in de nacht van 26 op 27 mei vanuit België, waar ze allemaal wonen, naar Leiden. Daar zouden ze eerst de vijfde verdachte, Mimoun M. (50) uit Leiderdorp, opgepikt hebben. Die leidde, in de lezing van het OM, de overvallers naar café Het Plantsoen, ook wel bekend als koffiehuis Tanger.

Gokken

M. erkende maandag bij de Haagse rechtbank dat hij regelmatig in de horecazaak was om te kaarten. ,,Ik leef van het gokken’’, vertelde hij tijdens de zitting. Op de geheime pokeravonden gingen er in café Het Plantsoen duizenden euro’s over tafel, soms wel tienduizenden. ,,Mensen uit Den Haag en Rotterdam kwamen er op af. Het was er net een casino.’’

De Leiderdorper ontkende echter dat hij de vier verdachten uit ex-Joegoslavië naar het speelhol zou hebben gevoerd. ,,Ik ken die gasten helemaal niet.’’ M. werd door de politie op de Van der Waalsstraat in de kraag gevat, samen met twee andere inzittenden van de Touareg. Volgens M. hadden agenten hem er per abuis gearresteerd. Hij was toevallig op het verkeerde tijdstip op de verkeerde plaats.

Medeplichtig

Het OM eiste tegen de Leiderdorper, die eerder is veroordeeld wegens overvallen, toch een celstraf van 2,5 jaar vanwege medeplichtigheid aan de overvalpoging. Twee ex-Joegoslaven (29 en 37) moeten volgens het OM 3 jaar cel krijgen plus een half jaar voorwaardelijk.

De aanklaagster eiste tegen een derde verdachte uit voormalig Joegoslavië (46) een celstraf van 24 maanden plus een half jaar voorwaardelijk. De rechtszaak tegen de vierde ex-Joegoslaaf (25) dient pas later. Op 1 december doet de rechtbank uitspraak.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.