Raadsleden: ’Hoogbouw in Leiden tegen woningtekort’

© Archieffoto Hielco Kuipers

Wilfred Simons
Leiden

Leiden moet zo snel mogelijk nieuwe huizen bouwen. Raadsleden Maarten de Crom (VVD) en Sander van Diepen (D66) willen dat het gemeentebestuur maatregelen neemt om ’wonen in Leiden weer betaalbaar te maken’.

De Crom en Van Diepen lazen met afgrijzen in het Leidsch Dagblad dat ’een gemiddeld rijtjeshuis’ in Leiden 350.000 euro moet kosten.

Verder blijkt uit recent onderzoek van internetbank Knab dat nergens in Nederland meer wordt overboden voor een huis dan in Leiden: gemiddeld 9494 euro, meer dan in Amsterdam of Rotterdam.

Het gemeentebestuur heeft al besloten dat het 8500 nieuwe woningen wil bouwen, maar dat vinden De Crom en Van Diepen niet genoeg. Wijken die daarvoor in aanmerking komen, zoals Zuid-West, moeten worden ’verhoogd en verdicht’.

,,Grond kan efficiënter worden gebruikt, en verdichting kan sommige wijken tegelijkertijd een aantrekkelijker en stedelijker karakter geven’’, zegt Van Diepen in een toelichting.

Vooral moet Leiden streven naar meer hoogbouw voor starters, en voor huurders en kopers in het ’middensegment’. Van Diepen weet dat veel Leidenaars bedenkingen hebben bij hoogbouw.

,,Maar we moeten niet alleen kijken naar de Leidenaars van nu, we moeten ook rekening houden met de behoeften van toekomstige bewoners.’’

Veel traditionele bezwaren tegen hoge gebouwen zijn volgens hem te ondervangen door ze ’architectonisch interessant’ te maken. ,,Kerktorens zijn vaak even hoog, en die vinden we wel mooi’’, zegt Van Diepen.

,,Nieuwe hoogbouw moet dezelfde kwaliteit hebben, mooi zijn om te zien.’’ Daarnaast moet hoogbouw duurzaam zijn, en niet ten koste gaan van natuur en milieu.

Vanzelfsprekend moeten de Leidenaars in de plannen kunnen ’participeren’, maar Van Diepen wil wel dat de ’belangen anders worden gewogen’. ,,Nu leggen vijftig extra appartementen het vaak af tegen een half uur minder zon op de gevel.’’

Het D66-raadslid ziet niet veel in tijdelijke containerwoningen. Ze staan er weliswaar snel, maar de gemeente creëert er ook problemen mee. ,,Niets is permanenter dan tijdelijke bouw.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.