’Nieuwe Rijn is geen winkelgebied, gemeente frustreer vestiging van horeca niet’

© Hielco Kuipers

Loman Leefmans

De Nieuwe Rijn is geen winkelgebied en is dat ook nooit echt geweest. Daarom moet de gemeente de vestiging van nog meer horeca niet frustreren, in leegstaande panden.

Dat beweert Johan Oudendal, de vastgoedondernemer die veel panden in het centrum bezit en verhuurt. „De Nieuwe Rijn is met zijn water, breedte, zon en klimaat een van Leidens mooiste verblijfsgebieden, die ook mensen van buiten Leiden trekt”, aldus Oudendal.

De sterke toename van horeca en afname van reguliere winkels deed de gemeente anderhalf jaar geleden besluiten om een horecaverbod af te kondigen voor Botermarkt en Nieuwe Rijn. Anders raakte de balans zoek. Die strakke teugels wil wethouder Robert Strijk (D66) nu zachtjes laten vieren door wel extra horeca toe te staan in leegstaande panden.

Oudendal is daar een groot voorstander van. Hij weerspreekt de kritiek dat als hij de huren had verlaagd van enkele ongebruikte panden, er wél detaillisten op waren afgekomen. „Het hoort gewoon niet tot het kernwinkelgebied. Wat je ook probeert, het lukt niet. In de tussentijd staat het SNS-pand met 650 vierkante meter al drie jaar leeg terwijl er zich een goed restaurant voor heeft gemeld. Het is ook niet zo dat ik overal horeca in wil stoppen. In drie kleinere panden waar horeca al mág, komen juist winkels.”

De opvatting van Oudendal wordt gedeeld door Sjaak Scheffer van het Leids Startersfonds en de Vastgoedvereniging Binnenstad. „Wat is er nou zo erg aan horeca? Toen er zich tien kapperszaken aan de Breestraat vestigden, hoorde ik daar niemand over. En dat gaat ook op voor de veertig schoenenwinkels op de Haarlemmerstraat.”

Het was afgelopen donderdagavond tijdens een commissievergadering geen verrassing dat de twee betrokken wijkverenigingen (Pancras West en Pieterswijk) een andere lezing hebben. Zij vrezen toch vooral de overlast. „Dat horeca de leegstand bestrijdt, is niet bewezen”, aldus Pancras-voorzitter Jaap van Meijgaarden. „En anderhalf jaar nadat een horecaverbod is afgesproken dat opeens herzien, kun je niet maken.”

De gemeenteraad hakt later deze maand een definitieve knoop door.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.