Zakgids: de Leidse kunst van het zaklampvissen

presenteert Aaf Verkaade haar vissen-gids met bijzondere tekeningen in de buurtkamer aan het Looijersplein.

presenteert Aaf Verkaade haar vissen-gids met bijzondere tekeningen in de buurtkamer aan het Looijersplein.© Taco van der Eb

Annet van Aarsen
Leiden

Een opmerkelijk verschijnsel, maar het is in Leiden steeds vaker te zien: mensen die - als de zon onder is - gaan ’zaklampvissen’. Vanaf donderdag is er voor de liefhebbers een waterbestendige zakgids.

Zo’n liefhebber is sinds kort Auke Florian Hiemstra, nautilusdeskundige (een nautilus is een diepzee-inktvis met uitwendige schelp) en columnist bij deze krant. Hij leerde het kunstje van het zaklampvissen onlangs van Aaf Verkade, de Leidse grachtensnorkelaar en schrijfster van de gids.

Hiemstra beschrijft in de gids hoe hij voor zijn nautilusonderzoek met een kleine onderzeeër driehonderd meter de diepte inging. ,,Het zwartste zwart dat je je voor kan stellen. Toen de lampen aanflitsten, ging er een wereld voor me open. De diepzee bleek vol te zitten met leven!’’

Diezelfde ervaring van verwondering had hij dus, toen hij met Verkade op pad ging. ,,Mijn hele studententijd had ik gefietst langs de grachten, op zonnige dagen had ik er wel eens gevaren en na een feestje was ik er wel eens ingesprongen. Maar nooit had ik gedacht aan wat er verder nog zwom in de grachten. De zaklampen flitsten aan en er ging een wereld voor me open. De grachten bleken vol met leven.’’

Het zaklampvissen is voor Verkade en bewoners van Havenwijk-Zuid een beproefde methode om de visstand te monitoren. Als het donker is, schijnen ze met een lamp in het grachtenwater, een goede manier om vissen en ander onderwaterleven in het vizier te krijgen. Probleem bij de soortenherkenning: in de bestaande visgidsen zijn alle vissen van de zijkant afgebeeld. Terwijl de zaklampvissers de dieren schuin van boven waarnemen.

Dat probleem is dus getackeld met de zakgids. In het boekje zijn veel voorkomende dieren - van karper tot rivierdonderpad en van ’schele pos’ tot rivierkreeft - ’schuin van boven’ geportretteerd door illustrator Guus Gijben. Makkelijk te vergelijken met de waarnemingen in de gracht dus. Verder staan er in het boekje tips. Bijvoorbeeld: ’zorg voor legitimatie, mensen die in het donker met een zaklamp buiten spelen, wekken vaak de interesse van agenten’ en ’Schijn niet per ongeluk bij mensen naar binnen’. Maar ook informatie over de beste zaklampen, Leidse weetjes en adviezen om het monitoren makkelijker te maken.

De zakgids werd woensdag gepresenteerd. Hij is vanaf donderdag verkrijgbaar bij het Klaverblad aan de Hogewoerd en jeugdboekhandel Sylvester aan het Rapenburg. Het eerste exemplaar is gratis, wie meer boekjes nodig heeft, betaalt voor de extra gidsen vijf euro per stuk. De kunst van het zaklampvissen leren van een expert? Schrijf je in voor een excursie via de site www.onderwaterin-leiden.nl/kalender.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.