Gluren in de tuin van de buren in Kaag en Braassem

Annelies Karman
Kaag en Braassem

De een werpt graag stiekem een blik in een vreemde woonkamer, de ander is juist nieuwsgierig naar de tuin. Voor deze laatste groep doet zich zaterdag en zondag een goede gelegenheid voor in Kaag en Braassem, waar een Opentuinenweekeinde is.

22 Inwoners van Rijpwetering, Oud Oude, Roelofarendsveen, Oude Wetering en Leimuiden zetten zaterdag of zondag de tuinhekjes open. Ze hebben zich daarvoor niet als vrijwilligers aangemeld, maar zijn geselecteerd door keurmeesters van organisator Groei & Bloei Alkemade. „Zelf opgeven, dat werkt niet”, weet Els van der Meer van die club uit ervaring. „De stap is te groot. Maar als je wordt gevraagd, dan voel je je geëerd.”

Eiland

„Als je een mooie tuin hebt, hoef je die niet alleen voor jezelf te houden”, legt Van der Meer het principe van het Opentuinenweekend uit. Ze leeft zelf ook naar dat principe. Samen met haar man onderhoudt Van der Meer een gigantische tuin. Aan de Roelofarendsveense Floraweg ligt een perceel, of eigenlijk een eiland, dat vierhonderd meter lang is. Het echtpaar heeft daar een kas, een groentetuin, boomgaard, een siertuin, een stuk waar de natuur haar gang mag gaan en een overdekte ruimte waar groepen kunnen zitten. Van der Meer ontvangt hier bijvoorbeeld ouderen voor een dagje uit, zonder dat ze er een tegenprestatie voor wil.

Grassen

Haar eigen tuin is dit jaar niet open, maar ze gaat wel als bezoeker langs de meeste deelnemende percelen. Daar doet Van der Meer ideeën op. „Wat heeft een ander en wat kan ik beter? Zo zag ik bij iemand eens mooie grassen. Geen veld, maar sierstruiken van gras.” In haar tuin laat ze zien dat ze nu zelf ook verschillende soorten heeft. „Ik koop ze meestal niet bij het tuincentrum. Liever vermeerder ik het zelf. Anders zou onze tuin onbetaalbaar zijn.”

Aangeharkt

Een enkel keertje ziet Van der Meer opengestelde tuinen die waar distels en brandnetels welig tieren. „Ik blijf altijd positief, ook al denk ik dan dat het wel wat beter had gekund. Ik wil mensen in hun waarde laten. Het gaat erom dat ze plezier hebben in hun tuin. Het gaat mij er ook niet om dat alles netjes is aangeharkt. En de natuur mag wel vrij gelaten worden, tot op zekere hoogte. Je hoeft ook niet alles in een tuincentrum te kopen.” Om te voorkomen dat er tuinen dit weekend vuil zijn, zoals Van der Meer dat noemt, heeft zij de deelnemers deze week nog even toegesproken tijdens een voorbereidende bijeenkomst bij Naktuinbouw. Ze wenste iedereen ’veel sterkte’ en riep op tot een soort eindsprint om de tuinen netjes te maken.

Enthousiasme

Van der Meer en de andere vrijwilligers doen het allemaal om hun enthousiasme voor tuinieren uit te dragen. „Het is zo’n verschrikkelijk leuke hobby”, vindt ze. „Tuinen maakt mij blij en gelukkig.”

Het Opentuinenweekend is zaterdag in Roelofarendsveen, Oude Wetering en Leimuiden. Zondag zijn de elf andere tuinen toegankelijk in Rijpwetering en Oud Ade. Beide dagen zijn ze open van 10.30 tot 17.00 uur.

De deelnemende adressen staan op www.alkemade.groei.nl

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.