Terugblik op jaarwisseling in Leiden: Agent nog niet hersteld, vuurwerkschade loopt terug

Loman Leefmans
Leiden

De 30-jarige Leidse politieman die tijdens de nieuwjaarsnacht ernstig werd verwond, is daarvan nog altijd niet hersteld. Dat meldt burgemeester Henri Lenferink in zijn jaarlijkse terugblik op de viering van Oud en Nieuw.

Agent Damien greep op de Lange Mare in bij een vechtpartij tussen ongeveer vijftien jonge mannen. Een van hen - vermoedelijk een 18-jarige Engelsman die daarvoor later werd opgepakt - schopte de politieman. Damien brak daardoor zowel zijn kuit- als scheenbeen en hield daar bovendien een beschadigde slagader en een beknelde zenuw aan over. ’Met gemengde gevoelens kijk ik terug op de jaarwisseling’, meldt Lenferink in het voorwoord.

Met dat gemengde gevoel doelt de burgemeester aan de ene kant op Damien, en aan de andere kant op veel zaken die tijdens Oud en Nieuw wel goed verliepen. Zo bedroeg de totale schade door vandalisme aan eigendommen van de gemeente 15.000 euro. Dat is aanzienlijk minder dat vorig jaar, toen de teller doorsloeg naar 82.000 euro.

Vuurwerkoverlast deed zich hoofdzakelijk voor in Leiden Noord waarbij de ruit van een politieauto barstte door knallers die naar het voertuig werden gegooid. Ook is bij een wooncomplex in datzelfde stadsdeel voor 25.000 euro schade aangericht. Mede daarom, en eveneens vanwege landelijke voorschriften, wordt ook in Leiden bij de komende jaarwisseling streng gecontroleerd op illegaal vuurwerk. Uit een peiling blijkt dat 14 procent van de Leidenaars ook echt last heeft van vuurwerk en 37 procent ’een beetje’.

Alle Leidse parken aanwijzen als vuurwerkvrije zones is een succes gebleken, zo meldt Lenferink verder. Dat wordt ook eind dit jaar herhaald, evenals de inzet van ’blustreintje’, wat al enkele jaren achtereen gebeurt. Het treintje bestaat uit een brandweer-, een politie- en een vuilniswagen die samen op pad gaan op brandjes te blussen, het materiaal op te ruimen en brandstichters aan te houden.

De vernieuwde kerstboomactie heeft duizend meer bomen opgeleverd dan de circa 7.000 dennen in 2017. Ook dat krijgt een vervolg.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.