Nieuwkopers introduceren ’Nieuwe Trouwen’

Nieuwkoop

Twee geliefden die gaan samenwonen, ervaren die eerste periode vaak als een feest. De één brengt bloemen mee naar huis, de ander kookt extra lekker, samen verdelen zij taken als (af-)wassen, strijken en stofzuigen. Na verloop van tijd sluipt de routine echter in het huishouden, vooral als er kinderen komen. Dan, zegt coach Wouthiera Crommelin uit Nieuwkoop, breekt onvermijdelijk het moment aan dat partners moeten nadenken over hun relatie.

Wat is belangrijk? Zijn er gewoonten in de relatie geslopen, waarmee je eigenlijk niet blij bent? Voldoen de praktische regels nog? Is de relatie nog gebaseerd op gezamenlijke waarden?

Het is goed als partners zichzelf en elkaar die vragen stellen, zegt Crommelin, want anders slaan sleur, nonchalance en verveling toe en tja - onvermijdelijk komt er dan een dag 'dat het gras aan de andere kant groener is'. Onderhoud helpt dan niet meer; een advocaat die de scheiding regelt, misschien wel.

Samen met haar collega Kees Over de Vest heeft Crommelin een plek gevonden aan de kust bij Langevelderslag, waar stellen een dag lang aan hun relatie kunnen werken. ,,Met elkaar kun je bespreken welke regels je in huis anders wilt zien, hoe de taakverdeling is, hoe je de seksualiteit wilt invullen en hoeveel ruimte er moet zijn voor zelfontplooiing.

De dag wordt besloten met een 'huwelijksakte' en een kort ritueel, waarin je weer kiest voor elkaar.'' De eerste 'APK-beurt voor je relatie' hielden Over de Vest en Crommelin op 6 maart, met tien stellen. Er zijn geen groepsgesprekken, 'de privacy blijft gewaarborgd'.

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.