Duitse Zwammerdamschepen: Archeologisch park Xanten werkt aan reconstructies

Alphen aan den Rijn

Een deel van de zogenoemde ’Zwammerdamschepen’ is ook in Duitsland te zien.

In het archeologische park Xanten, vlak over de Nederlandse grens, werkt Utrechtenaar Kees Sars aan de reconstructie van Romeinse schepen die in de jaren ’70 van vorige eeuw zijn opgegraven in Zwammerdam.

,,Ik ben hier drie jaar geleden voor gevraagd’’, zegt Sars in het Limesjournaal. ,,We hebben een aantal boomstamkano’s herbouwd en werken aan replica’s van de ’Zwammerdam 3’ en de ’Zwammerdam 5’. Sars heeft ook meegewerkt aan de reconstructie van een Romeinse aak uit de eerste eeuw, de Xanten-Wardt, die ook in het Duitse archeologische park is te zien.

Xanten was vroeger een ’grote’ Romeinse stad, Colonia Ulpia Traiana, met circa 10.000 inwoners. De stad ligt in de buurt van Dusseldorf. Wardt is de vindplaats nabij Xanten waar in de jaren ’90 de resten van een Romeinse aak zijn gevonden. Dat gebeurde tijdens baggerwerkzaamheden.

Het Alphense archeologisch park Archeon werkt momenteel aan de restauratie van de echte Zwammerdamschepen. Dat gebeurt in een speciaal gebouwd atelier op het terrein van Archeon.

Karwei

Ook in Alphen gaat het eigenlijk om een reconstructie van de Zwammerdamschepen, want van het oorspronkelijke materiaal is niet al te veel meer over. Oude houtresten zijn geconserveerd en worden aangevuld met nieuw materiaal. Zo worden de schepen herbouwd. Als het karwei af is, moeten de schepen een plek krijgen in een nog te bouwen Romeins Scheepvaartmuseum op het terrein van Archeon.

De restauratie van de Zwammerdamschepen is in september vorig jaar begonnen. De gemeente Alphen heeft de bouw van deze ’scheepswerf’ met een ton gesubsidieerd.

www.limesjournaal.nl

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.