Olympische droom voorbij voor Leidse roeister Marie-Anne Frenken

Olympische droom voorbij voor Leidse roeister Marie-Anne Frenken
Marie-Anne Frenken.
© Archief Dick Hogewoning
Leiden

De Leidse sportvrouw van het jaar over 2013, Marie Anne Frenken, heeft definitief geen zicht meer op deelname aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Om alsnog geselecteerd te worden voor de enige olympische boot voor lichtgewicht roeisters (onder de 59 kilo), de dubbeltwee, moest de roeister van Njord zichzelf de afgelopen weken bij verschillende testmomenten van voren laten zien.

Na teleurstellende optredens bij een trial op de Bosbaan in de skiff en bij de nationale kampioenschappen indoorroeien, leverde ook de laatste test over zes kilometer op de roeimachine geen opzienbarende prestatie op.

Droom

Vorige week gaf Frenken al aan de mindere prestaties te wijten aan vormgebrek, mede door persoonlijke omstandigheden. Bondscoach Josy Verdonkschot liet weten wat Frenken al vermoedde: einde olympische droom. ,,Ik heb me erbij neergelegd dat ik de Spelen niet meer ga halen’’, verklaart ze. ,,Dat is een harde conclusie, maar het is niet anders.”

Frenken wil nu kijken of ze zichzelf nog kan motiveren voor de wereldkampioenschappen voor niet-olympische nummers in Rotterdam, eind augustus dit jaar. Daar staan zowel de skiff als de dubbelvier op het programma.

Brons

In dat laatste nummer werd Frenken in 2013 wereldkampioen in Zuid-Korea. In de skiff brak zij een aantal jaar ervoor door en behaalde daarin een bronzen medaille bij de Europese Kampioenschappen in 2013.

De wedstrijdsport nu al de rug toekeren, wil de 29-jarige roeister niet. Vooral omdat Frenken de laatste tijd juist het plezier in het roeien weer heeft teruggevonden. ,,Ik wil er niet nu al mee stoppen’’, benadrukt ze. ,,Afgelopen maanden mocht ik weer in Leiden trainen en dat is me erg bevallen.”

Frenken trainde in de ervaren skiffgroep van succescoach Lili Wabeke-Meeuwisse en ondanks dat de resultaten tegenvielen, voelt ze zich aan het Galgewater meer thuis dan op de Bosbaan. ,,Het is hier wat gemoedelijker. Bij de bond is het mij iets te serieus, alles lijkt een meetmoment te zijn. Misschien is dat ook wel goed hoor, maar voor mij is er net te weinig aandacht voor het plezier in het roeien.”

Njord

Ook heeft ze bij Njord een wat meer coachende rol gekregen. ,,Ik begeleid nu de gehandicapte roeister Annika van der Meer, die zich nog kan plaatsen voor de Paralympische Spelen. Dat geeft veel voldoening.”

Daarnaast denkt de afgestudeerd biologe na over haar leven na de topsport, dat dus vermoedelijk in zal gaan na aankomende zomer. ,,Ik wil waarschijnlijk les gaan geven. Dat is net zoiets als coachen. Maar dan moet ik eerst mijn lesbevoegdheid nog halen, dus waarschijnlijk ga ik terug de schoolbanken in.”

Meer nieuws uit Sport

Keuze van de redactie